28 October 2019

Essential Oil Joy (Joy is Love)


essential oil joy malaysia

Ada seorang isteri petani yang mengadu pada Gary Young (pengasas Young Living) tentang perihal suaminya yang selalu berkasar dan mendera secara lisan (verbal abuse).

Selama 37 tahun mereka berkahwin, belum pernah sekalipun si suami meluahkan rasa cinta terhadap si isteri walaupun mereka dikurniakan anak yang ramai.

Gary cadangkan untuk diffuse essential oil Joy dan titis dalam kasut suaminya. Tapi malangnya si suami jadi bertambah marah dan kasar pula. Bingung si isteri ketika mengadu pada Gary. Namun, si isteri tidak mengalah. Dia tukar cara. Diffuse waktu suami tiada di rumah. Lepas tu buka semua tingkap supaya si suami tak perasan.

Sabar sungguhlah isteri ni kan? Kalau saya mesti dah merengkam-rengkam dalam hati. Silap-silap give up awal dah. 😂

Dipendekkan cerita, pada suatu tengahari si suami pulang ke rumah lebih awal daripada biasa kerana traktor nya rosak. Terkejut si isteri di dapur kerana suami tiba-tiba muncul dan dia pula sedang diffuse Joy.

"Habislah aku!"

Dia dah risau akan kena marah teruk ni. Tiba-tiba si suami bertanya.

"Bau apa ni Mary?"

Dengan takut-takut dia menjawab sambil berlalu ke bilik.

"Oh Joy je tu."

Si suami ikut isterinya di belakang sambil cakap,

"Sedap bau ni!"

Dan buat pertama kalinya si suami cakap "I love you" kepada isterinya setelah 6 bulan si isteri ikhtiar dengan essential oil Joy.

Padahal itulah aroma minyak yang si suami tak suka sangat dulu kan? 😊

Begitulah istimewanya essential oil Joy. Gabungan minyak daripada Ylang Ylang, Geranium, Jasmine, Palmarosa, Rose, Bergamot, Lemon, dan Tangerine ada fungsi yang luar biasa pada tubuh badan kita.

Bila tahu cerita daripada Gary ni terus teringat pada para isteri dan suami yang konsisten guna Joy ni. Mood jadi stabil. Suami jadi lebih concern pada isteri. Isteri pun kurang menyinga. Rasa sayang menyayang je. Masha Allah!

Saya juga baru tahu. Rupa-rupanya nama Joy dulu-dulu ialah Love. Hihihi.

Diffuse Joy, spread Love ♥️♥️

#NotaNadia

11 September 2019

10 Essential Oil Penting : #10 Thieves.


Pejam celik pejam celik dah sampai ke essential oil terakhir.

Okay jom baca tentang PanAway!

Apa essential oil yang ada dalam ni?

Wintergreen, Helichrysum, Clove dan Peppermint. Aromanya menyegarkan dan sedikit manis.

Seharian sibuk dengan anak-anak kecil yang aktif dan bijaksana? Duduk lama di dewan kuliah? Drive jauh? Banyak kerja di pejabat?

Bila dah mula rasa tak selesa, tu memang petanda badan perlukan perhatian kita. Perlukan sentuhan semulajadi dari essential oil tulen yang menyegarkan.

1 titis PanAway ke atas minyak zaitun. Sapu di hujung kening dan leher. Rasai aroma yang merangsang kesegaran. Untuk dapatkan manfaat sepenuhnya, sentiasa campurkan dengan minyak sayuran terlebih dahulu.

Sapu di dada setiap pagi untuk pagi yang lebih segar dengan aroma Peppermint, Wintergreen dan Clove.

Titis di atas garam dan masukkan dalam air untuk buat rendaman kaki bila balik rumah nanti.

Cipta suasana seperti di spa. Mandi dengan titisan PanAway yang menyegarkan dan beri keselesaan pada tubuh badan.

Titis dalam botol roll-on. Boleh guna di gym, pejabat atau ketika aktiviti lasak.

Cubalah! 😉

Nak dapatkan untuk anda dan keluarga tersayang juga? Tekan sini untuk miliki.



10 Essential Oil Penting : #9 RC.

essential oil RC

Cuba bayangkan ini.

Kita balik rumah lepas seharian yang memenatkan di tempat kerja. Tengah duduk bersandar di sofa tiba-tiba teringat ada lagi benda yang nak kena siapkan sebelum dapat rehat sekejap. Pernah dengar?

Jadi, kena tahu tentang kelebihan dan kegunaan R.C yang menyegarkan dan memberi kecergasan. Dan perlu tahu kenapa kita perlu ada si kecil molek ni dalam koleksi essential oil sendiri!

Ada 1 soalan lazim yang orang suka tanya tentang R.C. Apa maksud R.C? Sebenarnya boleh bawa pelbagai maksud yang menarik! 😁

1. "Robust Complexity"

R.C ialah campuran 10 essential oil yang sangat unik dan menakjubkan. Aroma Northern Lights Black Spruce, Cypress dan Pine akan membuatkan kita rasa seperti berdiri di tengah-tengah hutan sejuk yang menyegarkan daripada aroma Peppermint dan 3 jenis minyak Eucalyptus (Globulus, Radiata, Citriodora), Lavender, Myrtle dan Marjoram, memberi aroma yang sedikit manis.

Tips : Diffuse R.C untuk menyegarkan ruang udara di rumah. Dapat merangsang mood dan semangat untuk habiskan semua to-do list.

2. "Refreshing Companian"

Aroma R.C seperti bernafas dalam udara yang segar. Sangat bagus untuk dijadikan teman ketika bersenam. Bukan saja merangsang rasa selesa untuk bernafas dengan lebih dalam, tapi rasa macam tengah berlari naik bukit walaupun sebenarnya kita guna threadmill je.

Tips : Sebelum bersenam, sapu R.C yang sudah dicairkan di dada dan belakang leher. Setiap kali bernafas kita akan rasa wangian yang sangat menyegarkan!

3. "Rejuvenating Coolness"

Bukan saja bersenam yang menjadikan hari kita rasa mencabar. Bila rasa penat secara mental dan fizikal, aroma R.C yang menyegarkan dan dapat beri sensasi sejuk boleh membantu untuk rasa segar, memperbaharui semangat dan kita bersedia untuk teruskan hari dengan tenang.

Tips : Cairkan R.C dengan minyak sayuran V-6 dan buat urutan kaki. Rasa menyegarkan! Kaki pun rasa selesa dan ready nak sambung buat kerja!

4. "Revitalizing Care"

Aroma RC memberikan ketenangan dan kesegaran. Seperti berada di spa yang memberikan kita rasa lebih segar. Apa kata setiap hari kita cipta suasana seperti di spa? Tambah R.C dalam rutin harian untuk kita rasa seperti hidup semula.

Tips : Titis dalam air mandian yang suam dan diffuse R.C untuk aroma yang memberi kecergasan dan kekuatan pada diri.

5. "Relaxing Comfort"

Pernah tak kita stuck dalam bilik hotel yang kurang pengudaraan, ada bau kepam dan susahnya nak tidur. Pusing kanan, kiri pun tak boleh nak lelapkan mata. R.C antara essential oil yang sangat membantu untuk hilangkan aroma yang tidak menyenangkan. Dapat memberikan suasana yang lebih selesa.

Tips : Bawa R.C dan diffuser bila kita travel atau titis atas bebola kapas / tisu kapas, letak di tepi katil untuk beri aroma yang segar dan selesa di dalam bilik kita.

6. "Raindrop Technique Component."

Pernah dengar Raindrop Technique? Raindrop Technique ialah satu cara urut menggunakan essential oil Young Living.

Mungkin dah sampai masanya untuk dicuba?

Tips : R.C boleh jadi pengganti Aroma Siez yang digunakan dalam Raindrop Technique.

Tips Bonus : Cara mudah untuk gunakan R.C ialah sapu R.C yang sudah dicairkan di dada dan pergelangan tangan setiap pagi.

Aromanya membangkitkan semangat, rasa bertenaga dan membuatkan kita bersedia untuk hadapi hari yang baru sebab kita ialah "Resilient Champion"!

Nak dapatkan untuk anda dan keluarga tersayang juga? Tekan sini untuk miliki.

10 Essential Oil Penting : #8 Thieves.

essential oil thieves

Telah diceritakan bahawa EO Thieves ini dicipta berdasarkan kisah lagenda pada abad ke-15 bila mana sekumpulan pencuri mayat berjaya mengelakkan diri daripada terkena wabak bawaan lalat pada zaman itu.

Bila tertangkap, mereka dipaksa untuk beritahu apa rahsia yang menyebabkan mereka langsung tidak dijangkiti penyakit.
Hukuman yang lebih ringan diberikan sebagai jaminan.

Mereka lumur seluruh badan dengan minyak yang mengandungi bunga cengkih, kulit kayu manis, rosemary, lemon dan eucalyptus.

Lalu, terciptalah EO Thieves yang amazing ini!
Sebab itu juga namanya Thieves (pencuri-pencuri)

1. Hanya dengan 1 titis Thieves dalam minyak zaitun untuk urutan di tapak kaki setiap malam. Aromanya memberi tenaga dan menenangkan.

2. Diffuse setiap hari untuk aroma yang menenangkan, menyegarkan seisi keluarga.

3. Titis dalam botol spray yang mengandungi air dan spray di dapur, tandas untuk aroma yang lebih segar dan nyaman.

Young Living juga ada rangkaian produk yang ready made berasaskan Thieves :

1. Floss Gigi
2. Pencuci mulut
3. Sabun cuci pinggan
4. Sabun cuci pakaian
5. Sabun cuci tangan (jenis foam)
6. Pembersih rumah

Semua rangkaian produk berasaskan tumbuh-tumbuhan, tanpa kimia keras ini juga boleh didapati dalam Premium Starter Kit Thieves. Lengkap untuk tukar gaya hidup yang lebih sihat.

Nak dapatkan untuk anda dan keluarga tersayang juga? Tekan sini untuk miliki.

premium starter kit thieves young living
Premium Starter Kit Thieves - Bila beli ni, automatik dapat membership. Lepas tu dah dapat diskaun 24% untuk semua produk Young Living. Best ke best sangat? 😍

10 Essential Oil Penting : #7 Purification.

essential oil purification young living

Sama ada ruang pejabat rasa sesak, tak cukup udara. Bau masak dinner semalam ada lagi melekat di dapur dan ruang tamu. Dah tiga hari anak terlupa keluarkan baju sukan dari beg. Masuk homestay bau kepam.

Nak uruskan masalah bau macam ni memang boleh stress dibuatnya kan?

Kalau bau tak enak ni masih belum hilang sendiri, boleh ambil essential oil Purification cepat. Campuran 5 essential oil yang paling tepat untuk masalah bau busuk.

Sama seperti namanya. Ia akan bantu "purify the air" gitu.

Campuran unik dalam essential oil Purification seperti Citronella, Lemongrass, Rosemary, Myrtle dan Tea Tree memang diformulasikan khas untuk atasi isu bau-bau yang sangat membebankan hidung kita. Boleh bikin gaduh bau busuk-busuk ni. Hahaha.

Neral, Cineol dan Geranial ialah kompaun dalam essential oil yang buat kerja-kerja melawan bau busuk.

Cara guna Purification :

1. Guna car diffuser untuk hilangkan bau kepam.

2. Diffuse di dapur lepas habis makan malam.

3. Titis dalam botol spray dan penuhkan dengan air dah jadi penyegar udara. Bila-bila nak guna senang je. Sembur-sembur.

4. Beberapa titis di atas bebola kapas atau tisu kapas muka. Selit di aircond bilik hotel. Hilangkan bau kepam.

5. 2-3 titis di atas bebola kapas dan letak di tempat yang mendatangkan bau kurang enak seperti bakul sampah atau baldi pampers anak.

6. Sentiasa wangikan bilik air dengan haruman yang segar. 2 titis di dalam toilet roll.

7. Musim jerebu memang sangat sesuai diffuse Purification ni. Campur dengan sedikit Lemon.

Pendek kata, di mana ada bau busuk di situ titis Purification. 😉

Selamat mencuba!

Nak dapatkan untuk anda dan keluarga tersayang juga? Tekan sini untuk miliki.


10 September 2019

10 Essential Oil Penting : #6 Digize.

10 essential oil penting dan wajib ada : Digize

Okay, kalau sebelum ni kita dah cakap tentang essential oil jenis single. Sekarang ni kita masuk ke essential oil jenis blend pula.

Digize ni selalu dipanggil sebagai "conversion oil". Minyak yang buat orang "convert" kepada kepada gaya hidup essential oil yang berasaskan tumbuh-tumbuhan.

Digize mengandungi essential oil Tarragon, Peppermint, Ginger, Juniper, Fennel, Anise, Patchouli, Lemongrass.

Minyak yang paling senang nak guna. Tak dapat tidak memang paling senang kongsi dengan keluarga dan kawan-kawan yang memerlukan.

Okay, ini sedikit idea untuk guna Digize :

1. Boleh sapu terus di pusat sahaja atau keliling perut. Ada yang rasa pijar sikit, jadi boleh tambah minyak sayuran V-6 untuk cairkannya supaya kurang rasa tak selesa.

2. Sapu di perut jika travel jauh.

3. Sapu di perut sebelum plan untuk makan banyak. Ni sesuai sangatlah sapu sebelum berbuka puasa, pergi kenduri, birthday party.

4. Aroma Digize sedikit berbeza. Tak semua orang suka baunya. Jadi boleh sapu di tapak kaki untuk kesan yang efektif.

Oleh sebab mudah sangat nak guna Digize ni, ibu-ibu boleh bekalkan untuk anak-anak ke sekolah. Isi dalam botol roll-on. Bila anak nak guna, golek-golek saja di perut.

1-2 titis essential oil Digize untuk botol roll-on 5ml. Penuhkan botol dengan minyak sayuran pilihan sendiri.

Sama ada minyak zaitun, minyak kelapa dara, minyak argan sebagai contoh. Dapat yang organik lebih baik supaya dapat menjaga kualiti essential oil yang tulen di dalamnya.

Jimat bukan?

Kita tak guna essential oil macam minyak angin. Sekali guna perlu tuang banyak minyak macam tu. Tak, tak. Setitis dua je sebab essential oil sangat pekat.

Boleh tambah essential oil Peppermint untuk rasa sensasi yang sejuk! 😉

Nak dapatkan untuk anda dan keluarga tersayang juga? Tekan sini untuk miliki.



10 Essential Oil Penting : #5 Frankincense.

10 essential oil penting dan wajib ada : Frankincense

Okay, ini essential oil kelima yang wajib ada di rumah.

Sejak lebih 5,000 tahun dahulu, Frankincense atau nama lainnya Luban telah diperdagangkan di negara Timur tengah dan Afrika.

Di sana, Frankincense ni sangat dihargai. Macam emas!

Sebab tu ada kajian yang kata Cleopatra kekal cantik sebab guna Frankincense ni dalam rutin penjagaan wajah dia.

Frankincense juga selalu digunakan untuk tujuan kerohanian dan keagamaan supaya lebih fokus dan khusyuk.

Essential oil Frankincense dari Young Living disulingwapkan daripada getah pokok jenis Boswellia Carterii.

Aroma Balsamic nya yang ada unsur kayu, sedikit manis, lembut dapat membumikan emosi. Lebih tenang dan fokus. Bila otak tengah serabut, banyak sangat noise dalam kepala, ini essential oil yang sesuai.

Essential Oil Frankincense Young Living Malaysia
Getah Frankincense. - Credit to manifactum.co.uk

Cara guna essential oil Frankincense :

1. Letak beberapa titis Frankincense di dalam lotion atau pelembap wajah untuk kulit lebih sihat dan flawless.

2. Diffuse Frankincense sewaktu yoga, meditasi atau sembahyang untuk membantu fokus dan membumikan emosi dan minda.

Sesuai digabung dengan essential oil Cedarwood, Lavender dan Royal Hawaiian Sandalwood.

3. Gosok di tapak tangan dan tekup di hidung. Buat deep inhale beberapa kali untuk merangsang perasaan tenang dan lebih rasional.

4. Untuk anak-anak yang lebih tenang, sapu di belakang leher atau titisdi atas ubun-ubun kepala mereka.

TIP BONUS :
Ini rahsia kejelitaan untuk wanita yang berusia 40-an ke atas. Sapu neat di wajah setiap hari. Kulit lebih sihat tanpa cela dan lebih glowing.

Nak dapatkan untuk anda dan keluarga tersayang juga? Tekan sini untuk miliki.


10 Essential Oil Penting : #4 Copaiba.

10 essential oil penting dan wajib ada : Copaiba

Buka penutup botol essential oil Copaiba dan rasai aroma hutan hujan Amazonnya. Copaiba dihasilkan daripada proses penyulinganwap getah pokok Copaifera Reticulata.

Aromanya yang lembut dan menyenangkan ada iras bau getah pokok mangga. Cuma lembut sedikit.

Copaiba paling banyak digunakan di spa dan untuk rawatan kulit.

Macam mana nak guna Copaiba ni?

1. Titis dalam moisturizer untuk mendapatkan kulit wajah yang sihat tanpa cela dan nampak "glowing".

2. 1 titis sapu terus di kulit setiap malam, sebelum tidur untuk kulit wajah yang lembap dan ia mampu mengurangkan garis-garis halus di wajah.

3. Siapa suka perfume bau kayu-kayuan, boleh gabungkan Copaiba dengan essential oil Cedarwood atau Royal Hawaiian Sandalwood.

4. Nak rasa seperti berada di hutan Amazon?

Boleh cuba resepi diffuser dengan aroma eksotik ni :
* Copaiba 3 titis.
* Cedarwood 3 titis.
* Lime 2 titis.

5. Lepas aktiviti bersenam, panjat bukit atau baru lepas satu hari yang sibuk dan stress. Boleh urut badan dengan campuran minyak sayuran V-6 dan Copaiba atau guna mana-mana minyak sayuran yang disukai.

6. Bayangkan kita berada di spa hutan hujan Brazil.
Kita tak boleh nak ke sana, jadi kita cipta spa rendaman kaki yang mewah untuk diri sendiri di rumah. Spa ni inspirasi daripada resepi Tropical Resort Foot Soak yang memberi rasa selesa pada otot.

Sila cuba ya!

Tropical Resort Foot Soak 

Bahan-bahan :
1/4 Epsom Salt (boleh beli di Guardian berdekatan).
2 titis essential oil Copaiba.
2 titis essential oil Panaway.
Air suam.

Campurkan epsom salt dan kedua-dua essential oil ke dalam mangkuk.

Masukkan campuran di atas ke dalam air suam.

Sila duduk, bertenang dan biarkan kaki direndam selama 15 hingga 30 minit.

Cubalah! 😉

Nak dapatkan untuk anda dan keluarga tersayang juga? Tekan sini untuk miliki.



10 Essential Oil Penting : #3 Peppermint.

10 essential oil penting dan wajib ada : Peppermint

Ini minyak ketiga wajib ada di rumah.

Peppermint berasal dari Eropah. Namun pada masa sekarang Amerika Syarikat pula yang bertanggungjawab menghasilkan 75% bekalan dunia.

Sebanyak 454 gram daun dan bahagian atas pokok peppermint disulingwapkan (steam distill) untuk mendapatkan sebotol essential oil Peppermint Young Living.

Essential oil Peppermint menyebabkan rasa sensasi sejuk kerana komponen utamanya ialah Menthol. Jadi kalau nak rasa sejuk dan segar, sila guna minyak yang ini.

Campur dengan minyak zaitun untuk urutan selepas bersenam. Nyaman! Sejuk je.

Bila lama sangat buat kerja depan komputer, memang rasa lemau je kan? Mata tu mula la kuyu je. Cepat-cepat hidu atau diffuse Peppermint ni. Sapu sikit di pelipis (bahagian hujung kening). Sedap je. Rasa segar!

Titis 5-10 essential oil Peppermint atas secubit garam dan masukkan ke dalam botol spray. Boleh spray di atas fabrik, langsir, cadar tilam, bantal.

Ini tips rahsia.

Bila musim panas, memang kadang-kadang tu rasa senangnya nak marah. Bila pakai telekung waktu solat, dia punya panas memang tak boleh bawa bincang. Dalam telekung dah macam sauna kan? Hahaha. Orang perempuan tahulah macam mana rasanya ni kan?

Titis 1-2 essential oil Peppermint di tapak tangan. Lepas tu sapu di belakang leher dan bahu kanan kiri. Lalu, solatlah anda. Memang sedap rasa macam ada aircond dalam telekung. Sejuk-sejuk berangin. Kalau belum biasa, cuba 1 titis je dulu pun boleh.

Selain daripada diffuse essential oil Peppermint sahaja, ia juga sesuai jika digandingkan dengan Orange, Cinnamon Bark, dan Rosemary.

Cubalah! 😉

Nak dapatkan untuk anda dan keluarga tersayang juga? Tekan sini untuk miliki.


10 Essential Oil Penting : #2 Lemon.

10 essential oil penting dan wajib ada : Lemon


Hai!

Lepas cuti ni santai-santai je kita share info ya. 😉

Nak tahu tak tentang salah satu essential oil Young Living yang popular ni? Essential oil Lemon ni termasuk kategori top 10. Biasanya memang akan ada spare 1-2 botol di rumah. Favourite ibu-ibu yang amalkan natural remedies ni.

1. Pokok Lemon berasal dari negara Cina atau Timur Laut India yang mula dijumpai dan dikenali di Eropah pada tahun 1500.

2. Pokoknya boleh tumbuh sehingga 20 kaki (6 meter).

3. Essential oil Lemon Young Living diperah sejuk (cold pressed) daripada kulit buahnya yang menghasilkan aroma citrus yang lebih menyerlah berbanding jus Lemon yang segar.

4. Warna essential oil Lemon kuning seperti warna kulitnya.

5. Lebih kurang 75 biji lemon yang lebih dari sekadar organik diperlukan untuk dijadikan sebotol essential oil Lemon bersaiz 15ml.

6. 15ml lebih kurang 250 hingga 300 titis.

7. Diffuse untuk aroma yang lebih bertenaga, segar dan nyaman yang boleh menyahkan bau yang tidak enak di ruang kegemaran anda.

8. Essential oil Lemon boleh digunakan sebagai agen pembersihan dengan aroma segar citrus.

9. Oleh sebab Lemon tak tahan dengan bahan plastik, dicadangkan untuk tidak simpan atau guna essential oil Lemon dalam bekas plastik. Sebaliknya, guna bekas kaca atau stainless steel.

10. Essential oil Lemon sangat sesuai digabungkan dengan essential oil Citrus yang lain seperti Tangerine, Orange, Lime termasuk juga Rosemary, Basil dan Ginger sebagai Enhancer kepada essential oil tersebut.

11. Macam mana bau kulit buah lemon, begitulah bau essential oil Lemon Young Living. Sama. Bukan bau seperti penyegar udara yang sintetik.

Essential Oil Lemon Young Living yang warna kuning tu, bukan putih.
Nak dapatkan untuk anda dan keluarga tersayang juga? Tekan sini untuk miliki. 😁



09 September 2019

10 Essential Oil Penting : #1 Lavender.

10 essential oil penting dan wajib ada : Lavender

Ada apa dengan essential oil Lavender ni?

Essential oil Lavender dihasilkan daripada proses penyulingan wap bunga-bunganya (bahagian atas).

Young Living menggunakan Lavender jenis True Lavender (spesis Lavandula Angustifolia) yang berkualiti tinggi dan harmoni aromanya. Sesuai untuk sapuan di kulit juga.

Sebanyak 27 kaki persegi pokok Lavender diperlukan untuk sebotol essential oil bersaiz 15ml.

Dalam event MyRevOILution hari tu saya berpeluang untuk tengok sendiri pokok Lavender jenis ini. Bau bunga dan pokoknya sama seperti dalam botol essential oil Young Living!

Lavender ialah essential oil yang paling banyak kegunaan dan paling popular di dunia.

Perkataan Lavender dalam Bahasa Inggeris dipercayai berasal daripada perkataan Latin "Lividus" yang merujuk kepada warna pokoknya yang kebiru-biruan dan "Lavare" yang bermaksud untuk dicuci kerana pada zaman dahulu, Lavender digunakan untuk dijadikan wangian dalam mandian dan sebagai pencuci pakaian.

Essential oil Lavender Young Living boleh digunakan secara sapuan di kulit.

Antara produk-produk homemade yang biasa menggunakan essential oil Lavender ialah scrub badan, sabun mandi, lip balm, spray pakaian dan lain-lain lagi.

Untuk tidur yang lebih tenang dan damai, boleh titis essential oil Lavender di tapak tangan dan sapukan di bantal sebelum tidur.

Nak pengalaman seperti spa di rumah sendiri?

4 titis essential oil Lavender di dalam secawan garam epsom dan tuang ke dalam mandian yang suam. Rasai suasana yang tenang, damai dan membuatkan anda lebih bahagia!

Diffuse essential oil Lavender dan bergembiralah dengan aroma bunga terkenal dunia ini!

Essential oil Lavender juga sangat sesuai bila digabungkan dengan essential oil Cedarwood, Frankincense, Ylang Ylang, Lemon dan Tea Tree.

Oleh sebab Lavender ni ialah minyak yang paling serba guna, jika ada apa-apa isu yang kita tak pasti nak guna essential oil apa, Lavender kan saja! 😉

Nak dapatkan untuk anda dan keluarga tersayang juga? Tekan saja di sini.


05 September 2019

Doa Untuk Anak Menghadapi Peperiksaan UPSR


UPSR dah mula semalam kan?

Teringat 21 tahun dulu. Terus rasanya tuanya lah aku sekarang ni. Korang dah berapa tahun ambil UPSR? Ada anak yang ambil UPSR tahun ni? Semalam share tips ni di Facebook dan Instagram. Hari ni baru sempat nak share di blog pula. Maklum la. Sejak jadi WAHM ni, tiba-tiba rasa semuanya sibuk sangat nak dikisahkan. Ada 2 ketul anak yang masuk kategori URGENT sokmo untuk dilayan. Hahaha.

Waktu kerja dulu, boleh kategorikan setiap isu user. Ada yang kategori biasa tu, boleh layan lambat sikit. Yang urgent dan important lain pula. Tapi bila dah lantik diri jadi WAHM ni, 2 orang customer tetap di rumah ni memang tak dapat tidak mesti didahulukan melebihi segalanya. Mak-mak yang kerja dari rumah faham la situasi macam ni kan?

Sambil pegang tangan nyanyi "kita serupa, kita serupa." Hahaha.

Sedikit tips untuk ibu ayah daripada perkongsian Ustaz Zahazan Mohamed sekitar 6 tahun lepas.

Titipkan doa buat anak-anak yang menghadapi peperiksaan UPSR.

1) Ibu ayah bangun awal. Solat hajat, sahur, puasa. Doakan anak dan seluruh umat Islam sepanjang puasa.

2) Banyakkan sedekah walaupun pada haiwan.

3) Beri anak-anak minum air zamzam atau air masak yang banyak.

4) Pastikan anak dapat tidur yang mencukupi.

5) Amalkan doa dalam ayat 74 (Surah Al-Furqon). Niatkan agar mereka diberikan ilham, kefahaman dan kelancaran dalam menjawab peperiksaan.

6) Beri anak keyakinan bahawa mereka mampu melakukan yang terbaik. Pesan untuk baca doa sebelum mula menjawab, selawat ketika menghadapi kesukaran dan petua-petua yang lain.

7) Ingat! Jangan sekali-kali menjadikan anak stress dengan permintaan-permintaan yang luar biasa. Memadailah dengan kata-kata berisi doa, motivasi dan peniup semangat untuk mereka.

Antara surah-surah yang digalakkan untuk baca :

1) Asy-Syarh.
2) Al-Hasyr : 21-24.
3) Ar-Rahman : 1-13.

Niatkan semasa membaca ayat-ayat ini agar anak mudah mendapat ilmu dan mudah menjawab dengan cemerlang.

Boleh sapukan essential oil yang bersesuaian untuk bantu anak lebih tenang, bersemangat, yakin dan fokus.

Insha Allah dipermudahkan semuanya.

Selamat maju jaya! ❤


04 September 2019

Relax and Renew with Essential Oils di Bangi.


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

First of all, I give all credits only to Allah yang bantu kami jayakan sesi dengan semua amazing mommies di Bangi Isnin lepas. Sungguh tiada daya dan kekuatan kami melainkan semuanya atas bantuan Allah semata-mata.

Ya Allah! Excited sungguh sampai tak sempat update seketul post pun di Facebook pasal program ni. Gambar pun tak banyak sebab sibuk join sekali walaupun co-host sesi ni kan. Rugi rasanya kalau lepaskan peluang especially bila belajar cara guna essential oil dalam rutin harian dan buat Gratitude Session tu.

Seronok sangat sebab belajar jenis-jenis essential oil yang sesuai digunakan dari mula buka mata sampailah tidur. Diajar satu persatu. Jadi, tak ada lah isu set minyak yang dibeli terperuk bawah katil, kumpul habuk sebab tak tahu cara nak guna kan? Essential oil ni bukan sekadar untuk isu fizikal, tapi membantu secara holistik (menyeluruh) termasuk dapat manfaat untuk mental dan emosi sekaligus. Bukan semata-mata sorokkan simtom sahaja.

Yang best nya, sesi ni kami adakan di Garden Dato' Hamzah, Seksyen 7, Bangi. Best sebab taman kan. Open air. Ada pokok-pokok redup, angin sepoi-sepoi. Sangat tenang. Masha Allah!

Mostly mommies yang join semuanya sebab nak "Me Time". Yang sedar diorang juga perlukan self care. Tumpang syukur untuk diorang sebab punyai suami yang sangat memahami. Malah ada seorang ibu mertua prihatin yang cadangkan menantu join sesi kami. Terharu sangat! Tahniah buat ibu-ibu hebat ni sebab diorang terbuka untuk dibantu dan diorang sedar diorang terlebih dahulu perlu tenang, perlu bahagia sebelum pakai topi berlabel isteri, ibu di rumah.

Macam kata pepatah Inggeris yang kita biasa dengar,

"You cannot pour from an empty cup. Take care of yourself first."

Waktu ni tengah gelak-gelak lagi. Diorang tak tahu lepas tu akan ada drama airmata. Hihihi.
Kita tak boleh nak ubah orang untuk kita. Tapi kita boleh ubah diri kita sendiri. Kan?

Benda ni je yang kita boleh kawal. Ya, buat benda yang berada dalam kawalan kita jauh lebih mudah berbanding buat benda yang tak dapat dijangkau oleh diri kita. Takut dapat penat je expect lebih-lebih tapi langsung tak ada apa-apa yang berubah. Lebih baik selesaikan diri kita dulu, yang lain Insha Allah akan menyusul ikut berubah.

Bab ni memang tak boleh percaya terus, kena buat dulu. Lepas tu rasakan sendiri kesannya.

Oh ya! Ada yang join dengan ibu mertua juga tau! Best betul kan? Sefikrah gitu. Rezeki, rezeki.

Sepanjang sesi berlangsung, ada masanya kami ketawa. Ada masanya kami menangis. Especially waktu Gratitude Session. Dulu saya terkejut juga ada essential oil nama Gratitude. Hahaha. Jakun sekejap kan. Tapi once guna, baru tahu impaknya macam mana. Kami panggil ni minyak banjir sebab setiap kali buat sesi kesyukuran guna minyak ni, tak boleh nak tahan-tahan dah empangan airmata.

Dulu rasa, Oh kamon! Nak bersyukur pun kena guna minyak? Lepas tu aku yang banjir sebaldi. Padan muka! 

Dengar setiap kesyukuran mereka hari tu, Masha Allah! Memang lap airmata je kerjanya. They have their own struggles too! Yang kalau diri sendiri lalui, tak boleh bayang macam mana lah agaknya yang akan jadi. Cukup bersabar dan boleh bertenangkah aku? Haaa. Terus rasa ujian yang kita dapat alahai sekecil kuman je. Wuuuuuuu. Nangis.

Automatik rasa malunya nak komplen itu ini.

So on a serious note, kalau kita suka komplen. Itu tak kena, Ini tak kena dengan taste kita. Mungkin dah sampai masanya kita sebut-sebut pula setiap nikmat yang Allah dah berikan. Termasuk nikmat yang kita tak minta pun, tapi Allah bagi. Contohnya nikmat mata, oksigen, kaki yang sihat, anak-anak yang takde sakit berat-berat, masih ada kerja yang boleh beri income. Lama-lama kita dah jadi terbiasa nampak nikmat saja, otak dan hati kita akan jadi terdidik gitu. Insha Allah akan kurang banyak tabiat suka komplen ni. Terus dapat mata lebah gitu. Nampak yang cantik-cantik, wangi-wangi saja.

Berhentilah dari rasa diri selalu jadi mangsa. Rasa dimangsai setiap hari. Rasa semua orang salah, keadaan salah, masa silam salah, tempat kerja salah, keluarga salah. Percayalah, semuanya boleh diubah bila kita sedar kita ada masalah tu. Langsung tak jadi dosa kalau kita akui kelemahan diri kita. Apa-apa perubahan yang berlaku semuanya bermula daripada kesedaran (awareness) kita sendiri. Lepas tu kita ambil tanggungjawab untuk bertindak. Katakunci di sini ialah sedar dan bertindak.

If you need help, just ask.

Alhamdulillah untuk positive feedback yang kami terima sejak habis program ni. Yang mana-mana kurang, ampun maaf dipinta. Insha Allah kami akan improve lagi pada masa akan datang.

Terima kasih tak terhingga to my best buddy Nik Nur Adilin yang bertungkus lumus untuk jayakan sesi semalam. Sibuk dengan twins dan Marissa yang comel tu lagi. You did very well, sister!

Terima kasih Dr Nurul Huda yang sudi kongsikan ilmu mahal ni dengan kami semua! I love your energy!

Terima kasih buat semua ibu awesome yang hadir. Didoakan Allah beri keberkatan masa buat kalian yang berusaha untuk belajar menguruskan emosi. Dipermudahkan semua urusan setiap hari.
Kerana diri kita begitu berharga. 

Insha Allah ada repeat session next time sebab ramai yang request. Doakan ya.

Boleh hubungi saya untuk maklumat lanjut ya. 


01 September 2019

Mommies, Jom Join Relax & Renew!



BOLEH SHARE DENGAN KAWAN-KAWAN YANG MEMERLUKAN. 

Esok, di Bangi. Saya dan 2 orang sahabat lagi akan share semua gems di bawah dengan para ibu yang awesome! 

Bermula jam 10 pagi hingga 12.00 tengahari.
Bertempat di Garden Dato' Hamzah, Sekayen 7, Bangi.


1) Kami akan bantu ibu-ibu untuk belajar "relax and renew everyday" sebab setiap hari kita nak ada azam untuk jadi a better person. 

2) Guide cara buat daily routine bersama essential oils untuk hari yang lebih tenang dan bahagia.

3) Macam mana untuk mulakan hari dengan high energy dan mood yang gembira?

4) Kami juga kongsikan langkah demi langkah cara untuk akhiri hari dengan kesyukuran setiap hari.

5) Dan yang paling awesome, kita boleh terus visualize sebelum tidur, esok kita nak hari yang macam mana? 

Semua yang hadir esok akan praktis terus. Jadi, ni bukan talk saja. Workshop dah ni. Hihihi.

Ada kawan-kawan di sini yang nak join? Boleh book seat anda dengan saya di sini 😊


* Cuma RM5 saja maharnya. 
* Terbuka kepada bukan ahli Young Living.


31 August 2019

CARA KOPEK MANGGIS YANG MUDAH



Pagi-pagi dah kena kopekkan manggis untuk Annur. Selagi tak kopek, selagi tu dia datang meratib.

"Nak buah semalam. Nak buah semalam."

Repeat till fade.

Sebab ayahnya belikan semalam. 😂

Waktu tangan tengah comot-comot tu terfikir. Mesti ada jalan supaya tak struggle sangat nak buka manggis ni sebab tangan saya dah mula sakit dok penyekkan kulit manggis yang tebal ni.

Terus Google. — kawan baik siapa lah si Google ni kan?

Terjumpa 1 cara ni. Jadi kita cuba try test. 😂

1) Cari tampuk manggis.

2) Tekan perlahan-lahan si tampuk tu dengan ibu jari. Tak payah sampai pecah pun boleh. Macam saya ni dah ke dalam sikit sebab first timer la katakan.

3) Lepas tu dah mudah nak kopek kulitnya.

4) Kopek semua kulit, dah dapat sejambak isi manggis di situ. Nak terus ngap pun boleh. 😂

Saya dah tentu kena letak dalam mangkuk kecil. Bagi Annur kan. Hihihi.

Tak comot sangat tangan.

Cubalah!

P/S : Tangan saya dah comot sebab sebelum tu saya kepit dengan tangan. Hihihi.


25 August 2019

Resepi Diffuser : Bila Rasa Badan Nak Roboh.


Normal sangat kan bila ada hari yang rasa nak roboh badan. Lebih-lebih lagi untuk golongan ibu dan ayah. Sampai rumah tu dah mintak nyawa! Mintak nyawa! Mintak nyawa!

Faham sangat. Sebab dulu saya pun macam tu. 

Eh sampai sekarang ni pun masih lagi walaupun aktiviti kerja dah berpindah dari kilang ke rumah. 😂 

Siang sibuk kerja di office. Balik rumah sambung buat kerja-kerja rumah. Nak entertain anak-anak lagi. Kain longgok dalam bakul dah memanggil-manggil suruh lipat tu! Aduh! 

Stop kejap. Kain boleh tunggu. Tapi kita ni biar dalam keadaan cukup rehat, cukup tenaga. Biar recharge dulu. Tak lari kain dikejar. Eh! 

Biasa dengar tentang self care? Oh untuk seorang manusia menjalani kehidupan dengan lebih waras, tenang dan bahagia. Self care sangat-sangat penting. Terutamanya untuk ibu-ibu sekalian. Happy mom, happy kids. 

Setuju? 

Apa boleh buat, anak-anak lebih cepat belajar dari tindakan kita. Bukan dari apa yang kita cakap pada mereka. Jadi, tak dapat tidak self care ni sangatlah penting. 

Berapa kali dah sebut penting ni? Hahaha. 

Nak katanya, jaga diri sendiri tu dah masuk kategori important. Ada masanya urgent.

Selalunya kami diffuse blend yang dipanggil "Kelegaan Segera" sebelum tidur. 

Apa lagi yang penting daripada dapat deep sleep kan? Esok pagi Alhamdulillah rasa segar sungguh!

Ini resepinya. Boleh cuba dengan mana-mana diffuser Young Living. 

3 titis Lemon
3 titis Peppermint
4 titis Lavender

Macam biasa, set untuk diffuse 8 jam. 

Bilik memang dijamin wangi, rasa nyaman tenang je dengan essential oil asli dan premium ni. Pakej rasa tubuh badan yang sejahtera! 

Masha Allah. Nikmat mana lagi nak ku dustakan. 

Oh ya! Bila nak guna waktu tidur, lampu diffuser wajib off supaya tak ganggu hormon melatonin buat kerja ya. 

Semoga yang berhajat dikurniakan rezeki untuk memilikinya juga. Saya doakan. ♥️

Boleh dapatkan sendiri di sini.

Untuk consultation, tekan sini.