24 December 2019

Inspirasi Doa Ustazah Asma' Harun


Pada bulan September yang lepas, saya sangat terkesan dengan perkongsian Ustazah Asma' Harun melalui ceramahnya dengan Ustazah Asni Mansor. Rasanya kalau saya di tempat beliau pun boleh jadi hilang arah. Makan tak kenyang, mandi tak basah, tidur tak lena. Silap-silap menangis berbulan-bulan agaknya meratapi nasib diri.

Wanita mana yang bersedia untuk diuji dengan kebarangkalian rahimnya akan dibuang selepas melahirkan anak? Sudahlah bersalin pun perlu melalui proses pembedahan C-Section. Allahu akbar.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Prosedur buang rahim tu akhirnya tak perlu dilakukan. Waktu ustazah cerita ni, saya dah meremang bulu roma. Goosebump! Ya Allah, Allah betul-betul sedang menunjukkan kekuasaanNya.

Saya kira ini memang ujian yang menuntut keredhaan dan tawakal tertinggi pada Allah. Biasa baca pengalaman kawan-kawan yang ambil masa lebih lama untuk sihat sepenuhnya selepas pembedahan. Dengan nak menyusukan anak lebih kurang sejam sekali, dengan tak cukup tidur lagi. Nak duduk pun perlu dibantu orang lain. Waktu lepas bersalin, hormon estrogen and progesteron menurun teruk sebab tu ada yang sampai jadi Post Partum Depression (PPD), inikan pula tambah dengan situasi tiada rahim buat selama-lamanya.

Namun, begitulah Allah. Setiap ujian yang diberi semuanya untuk kita kembali kepadanya. Back to Allah dengan penyerahan dan taubat yang sebenar-benarnya. Ujian juga tanda Allah sedang memandang kita. Allahu. Nak cakap macam ni memang mudah, tapi bila diri sendiri diuji, Allah saja yang tahu betapa struggle nya nak jadi rasional.

Ada yang amalkan baca ayat ini dalam setiap sujud, akhirnya masalah yang selama ini bertahun-tahun membuatkan beliau sangat bersedih hati tiba-tiba diangkat oleh Allah. Allahu akbar.

Teringat pesan Ustaz Adi Hidayat,

"Berdoalah. Saat kita berdoa, walaupun masalah belum selesai namun hati tenang."

Beruntungnya ustazah. Asbab ujian ini juga, ustazah dikurniakan ilmu baru oleh Allah melalui puan gurunya setelah segala zikir yang dibaca tetap tidak dapat menenangkan hati. Maha Baiknya Allah. Dapat pula ustazah berkongsi dengan lebih ramai lagi. Sungguh ia rezeki pencen kubur yang mahal, iaitu ilmu yang bermanfaat kan?

Oleh sebab saya tak berapa lancar nak hafal ayat (doa) ini, saya design wallpaper handphone untuk locked screen. Senang untuk saya hafal bacaan dan maknanya. Bermula dengan buat beberapa gambar dan dikongsikan dengan sahabat-sahabat terdekat, kemudian saya fikir. Apa kata saya kongsikan dengan lebih ramai lagi di Facebook? Siapa tahu ada yang memerlukan.

Maka terhasillah 4 wallpaper, kemudian 10 dan yang terbaru ni 12 gambar.

Klik pada gambar untuk imej yang lebih besar dan boleh save. Jemput guna dan kongsikan dengan mereka yang tersayang. Didoakan menjadi ladang pahala buat kita dan Allah redha.




        

23 December 2019

Sahabat Ke Syurga : Tentang Kemaafan

Dalam kelas online Praktikal Sunnah semalam, puan guru kongsi salah satu ayat merawat jiwa yang terus datang dari Allah. Healing sangat.

Pesan Allah,

Kebaikan itu tidak sama dengan kejahatan. Tolaklah (kejahatan itu) dengan cara yang lebih baik, sehingga orang yang merasakan ada permusuhan antara kamu dan dia adalah seperti teman yang setia.

Surah Fussilat : 34.

Maafkanlah dan berlapang dada. Apakah kamu tidak ingin bahawa Allah mengampunimu? Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Surah An Nur : 22.

Terus teringat tentang isu emosi yang saya pernah belajar. Sebenarnya, bila memaafkan, kita pilih untuk kebaikan diri kita sendiri supaya hati lebih ringan, tenang tanpa marah, stress dan dendam. Bila hati tenang, tak ada emotional blockage dalam tubuh badan seterusnya jauh daripada penyakit-penyakit bahaya.

Ya Allah! Bila join kelas ni, hari-hari dapat reminder untuk terus buat amalan-amalan Sunnah Rasulullah SAW. Agak-agak terlepas laku, baca perkongsian di group ni dan terus spark rasa nak buat baik bila tengok kawan-kawan lain berlumba-lumba buat baik.

Ustaz Wadi Annuar pernah cerita,

Kawan yang baik, yang sentiasa ajak kita menuju jalan yang Allah suka boleh bantu tarik kita ke syurgaNya nanti.

Soalnya sekarang, berapa ramai kawan yang baik dalam circle kita?

Allah. 😭😭😭

Jika ada kawan-kawan nak join kelas online ni, jom lah! Kita ramai-ramai amalkan kembali Sunnah Rasulullah SAW dalam kehidupan seharian. Insha Allah Allah makin sayang.

Hubungi saya di sini. Insha Allah saya pimpin kawan-kawan.




31 August 2019

CARA KOPEK MANGGIS YANG MUDAH



Pagi-pagi dah kena kopekkan manggis untuk Annur. Selagi tak kopek, selagi tu dia datang meratib.

"Nak buah semalam. Nak buah semalam."

Repeat till fade.

Sebab ayahnya belikan semalam. 😂

Waktu tangan tengah comot-comot tu terfikir. Mesti ada jalan supaya tak struggle sangat nak buka manggis ni sebab tangan saya dah mula sakit dok penyekkan kulit manggis yang tebal ni.

Terus Google. — kawan baik siapa lah si Google ni kan?

Terjumpa 1 cara ni. Jadi kita cuba try test. 😂

1) Cari tampuk manggis.

2) Tekan perlahan-lahan si tampuk tu dengan ibu jari. Tak payah sampai pecah pun boleh. Macam saya ni dah ke dalam sikit sebab first timer la katakan.

3) Lepas tu dah mudah nak kopek kulitnya.

4) Kopek semua kulit, dah dapat sejambak isi manggis di situ. Nak terus ngap pun boleh. 😂

Saya dah tentu kena letak dalam mangkuk kecil. Bagi Annur kan. Hihihi.

Tak comot sangat tangan.

Cubalah!

P/S : Tangan saya dah comot sebab sebelum tu saya kepit dengan tangan. Hihihi.