Bagaimana Saya Terjebak Dengan YLEO?

Khamis, 22 Februari 2018

Favourite buat masa ni. Hihihi


Teks dan foto : Nadia Bakar

Ada di kalangan kawan-kawan yang terkejut bila saya banyak post tentang YLEO (Young Living Essential Oil) sebab selama ni banyak cerita tentang perfume original kan? Bertukar 360 darjah terus! Jangan kata orang lain, saya sendiri tak sangka akhirnya akan mulakan oiling journey dengan YL! Sehingga entri ini ditulis, saya sekeluarga sudah menggunakan EO selama 8 bulan. Tapi baru bulan kedua saya enroll program ER (Essential Reward). Bulan depan dah boleh claim EO free pertama! Yeayyy! Yang ni kita cerita dalam entri akan datang.

Di kala kawan-kawan saya sudah pun mulakan oiling journey mereka sejak tahun 2015, saya seperti biasa, selalu jadi orang terakhir yang ambil tahu. Selalu out of trend orang kata. Sebab tu ambil masa 7 bulan baru serius nak upgrade ke program ER. Nak tengok dulu, feel dulu, kalau praktikal untuk saya baru saya berani menjebakkan diri.

Ingat lagi, beberapa bulan sebelum tu saya beli revitalisor dan minyak aromaterapi jenama lain sebab buat-buat feel good. Rasanya sama je kot  dengan YLEO. Malah, jauh lebih murah lagi. Konon-konon buat pilihan bijak la tu walau sebenarnya belum betul-betul baca tentang YLEO. Saya beli minyak Lavender dan Eucalyptus. Wangi memang wangi. Sempat juga lah habis Eucalyptus tu.

Sekitar Mei 2017, saya terdetik hati nak risik-risik tentang YLEO pada sahabat FB. Bila tanya harga, wow! Nak jatuh rahang dibuatnya. Bagi orang yang belum pernah ada pengalaman amalkan apa-apa EO macam saya memang fikir banyak kali sebab tak nampak apa nilai yang saya boleh dapat dengan sebotol EO saiz 5ml atau 15ml ni. Pada saya, kalau setakat nak diffuse untuk wangi, pewangi lain pun banyak. Jenis yang pakai bateri pun ada. Masuk bateri, tekan ON je. Banyak jenama yang terkenal, yang dah masuk TV jual jenis macam ni kan? Tak perlu susah payah isi air, titis EO setiap kali nak diffuse.

Nak dijadikan cerita, waktu tu juga baru saya tahu YLEO bukan setakat boleh diffuse saja, tapi boleh guna untuk sapuan ke kulit. Wow! Ini memang saya tak berani buat bila saya pakai revitalisor tu sebab tak ada tulis di botol ia selamat untuk direct contact ke kulit kan. Nak cuba-cuba pun tak berani.

Saya mencari-cari logik kenapa saya perlu dapatkan YLEO.
Di bawah ni saya kumpul sebab-sebab kenapa akhirnya saya ambil keputusan untuk cuba YLEO.

1) Sumber bahan YLEO yang 100% daripada tumbuhan. Bab paling utama ni lulus. Jadi, boleh hidu aromanya tanpa ragu-ragu. Jangan main-main tau, hiduan bahan kimia boleh mengganggu sistem dalam badan termasuk hormon. Lebih-lebih lagi bila dihidu berterusan! Bab ni paling saya risau sebab tau lah perempuan kan. Hormon imbalance, suami dan anak-anak pun pening nanti!

2) Boleh sapu atas kulit? Yes. Okay lulus juga.
Lepas tu barulah saya cuba YLEO diluted. Banyak juga beli daripada kawan. Nak cuba punya pasal. Hahaha. Bila kira-kira balik, kalau ulang beli yang diluted jadi mahal pulak! Sebagai langkah penjimatan berganda, saya ambil keputusan untuk beli yang pure.

3) Waktu ni juga baru tahu YLEO ialah jenis Gred A dan Young Living sendiri jamin daripada proses pilih benih sampai kepada pembotolan EO, mereka sangat mengawal kualitinya. Fuh!

4) Kebetulan pula saya sekeluarga sudah amalkan cara yang alami dalam kehidupan kami sejak tahun 2012, contohnya guna perahan lemon untuk kurangkan suhu badan anak. Jadi, bila pilih EO ni sebenarnya dah banyak jimatkan masa, tenaga dan duit saya. Tambahan, EO ni jenis yang organik. Kalau tengok lemon organik di pasaraya pun dah rasa mahalnya kan. Sekarang guna EO Lemon yang dah siap cold-pressed, memang senang banyak lah. Kalau travel, tak mungkin nak beli lemon berkilo-kilo pula kan? Usung EO Lemon je!

5) YLEO ni jenis yang sangat pekat. Bayangkanlah, 75 biji lemon organik diperlukan untuk hasilkan 15ml EO Lemon? Setiap kali guna, hanya perlu 2-3 titis sahaja ikut jenis kegunaan. Boleh bayangkan berapa lama boleh guna?
5ml YLEO mengandungi 85 titis
15ml YLEO mengandungi 250 titis

6) Paling saya suka ialah bab jimat masa. Masa yang kita ada ni mahal kan, jadi sebagai tukaran, saya guna duit untuk beli EO supaya saya dapat lebih masa. Senang cakap, duit boleh cari. Masa yang hilang, sampai bila-bila pun tak dapat balik, kan?
Tak perlu tanam, tuai, petik dan suling sendiri untuk dapatkan sebotol EO yang ready to use pada bila-bila masa. Saya pernah kehabisan lemon waktu anak tiba-tiba demam waktu malam. Nak guna ACV (Apple Cider Vinegar), suami tak suka bau tengiknya tu. Jimat masa nak potong dan perah lemon juga kan? Bila nak guna, titis-titis je.

7) Satu lagi sebab yang saya rasa sangat berlapang dada nak beli YLEO ni ialah support group yang 24jam ada untuk kita. Tidaklah meraba-raba dalam kegelapan gitu. Saya beruntung sebab kawan yang perkenalkan YLEO ni dulunya ialah seorang researcher. Jadi, soalan-soalan saya selalunya beliau dapat jawab dengan cemerlang dan memuaskan hati. She's such a simplifier! Secara automatik saya pun banyak belajar daripada dia tentang ilmu-ilmu kehidupan gitu.

Orang kata, tak kenal maka tak cinta kan?
Macam tu juga dengan YLEO ni. Dulu-dulu saya fikir semua EO sama je. Bila dah kenal YLEO, baru tahu kenapa kawan-kawan saya yang lain guna YLEO ni sejak sekian lama. Terus jatuh cinta!

Kalau awak pun ada apa-apa soalan tentang YLEO, jangan malu-malu whatsapp saya terus di sini.


 

Nadia Bakar© - Hidup Lebih Mudah Dengan Essential Oil Copyright © 2013