Cara Hadapi Masalah.

Jumaat, 1 April 2016

 

Teks : Nadia Bakar
Foto : Nadia Bakar
Entri #40

Siapa pun akan rasa terganggu bila ada masalah kan? Lebih-lebih lagi kalau masalah tu memang tak dapat diselesaikan segera. Saya ni manusia periang, jadi saya tak suka fikiran saya terganggu dengan hal-hal yang sebenarnya boleh diselesaikan. Cuma mungkin akan mengambil sedikit masa. Tak kisah masalah dunia atau akhirat. Saya tak tahu cara orang lain macam mana, tapi cara saya.. 

+ Sediakan buku "What is your problem?"
Dalam buku ni saya tulis apa-apa masalah yang selalu lalu-lalang dalam kepala. Tak sempat nak 'tangkap' dengan jelas masalah-masalah ni, tapi dia suka nak lalu-lalang sampai saya rasa tak senang hati. Hahaha.
 


+ Ada bahagian "Idea Penyelesaian" yang mungkin sedikit sebanyak bagi idea pada saya untuk selesaikan masalah tu. Bila dapat idea baru, tambah point lagi di bahagian ni. 

+ Doa dan mengadu pada Allah untuk bantu selesaikan masalah-masalah saya. Sebut dengan jelas masalah yang dihadapi. InsyaAllah rasa lega. Adakalanya tiba-tiba Allah bagi ilham yang hebat. Selesai masalah! 

+ Bincang dengan suami (bestfriend paling dekat dengan saya). Sedikit sebanyak, boleh bagi 'extra' idea untuk saya dan beliau pun akan lebih 'concern' pada isterinya ni. 

Ini cara saya sebab saya tak suka simpan masalah dalam otak. Bersimpang siur dalam kepala sampai kadang-kadang stress. Hahaha. Tulis di buku, biar buku tolong simpankan masalah saya. 

😂😂😂
Boleh kongsi apa cara anda? Nak juga tahu. 




 

Nadia Bakar© - Perfume Original Branded Copyright © 2013