Tips Minyak Wangi Untuk Bercuti!

Jumaat, 22 Januari 2016

Teks : Nadia Bakar
Foto : Google, Travalo.com
Entri #31

Hai.

Ada di kalangan kita yang susah hati minyak wangi bocor atau retak malah pecah bila nak berjalan jauh. Makin susah hati sebab tak mungkinlah tak bawa minyak wangi bersama kan? Kalau hari-hari memang pakai minyak wangi, sekali tak pakai terus rasa hilang mood dan kurang keyakinan diri. Hihi. Amboi dahsyatnya kesan minyak wangi ni. Nak buat macam mana, rutin kan? Lain orang, lain kegemarannya.

Kali ni saya nak kongsikan beberapa tips untuk persediaan sebelum berjalan jauh, khas untuk minyak wangi berharga anda!

   TIPS #1 - BAWA 1 MINYAK WANGI SAHAJA   

Sebaiknya kita pilih 1 jenis minyak wangi saja untuk bercuti. Pilih minyak wangi berdasarkan tempat yang kita akan pergi nanti. Katakan kita akan pergi ke tempat yang bercuaca panas, salah satu jenis minyak wangi yang sesuai adalah daripada jenis citrus, fruity, manis dan aromatik seperti D&G Light Blue.

Andaikata kita memang dah terbiasa dengan lebih daripada satu jenis minyak wangi untuk aktiviti-aktiviti yang berbeza, sila ikut tips yang kedua.

   TIPS #2 - ATOMIZER PERFUME   

Saya sangat mencadangkan untuk refill minyak wangi tersebut ke dalam atomizer perfume yang memang direka khas untuk minyak wangi.
Daripada harga semurah RM8 sehingga RM50+ mengikut saiz dan jenama. 

Kalau refill macam ni, sesuai nak usung 5 minyak wangi kegemaran anda! Hihihi. Saiz sekecil ini boleh isi sehingga 5ml, lebih kurang 65 kali semburan. Bergantung kepada jenis ya. Sila bertanya pada penjual.




   TIPS #3 - BALUT MINYAK WANGI   

Andaikata anda nak juga bawa minyak wangi saiz besar, malas nak refill sebab nak kena beli atomizer perfume, saya cadangkan anda balut minyak wangi anda dengan kain atau baju t-shirt yang sudah tidak dipakai lagi.

Ini bagi mengelakkan minyak wangi anda retak atau pecah, di samping dapat mengelak kejadian minyak wangi tertumpah di atas pakaian atau barangan berharga anda yang lain.

   TIPS #4 - BAWA MINIATURE    

Satu lagi cara yang praktikal ialah dengan membawa minyak wangi jenis miniature berbanding saiz besar. Anda tak perlu pening-pening nak refill lagi!

Saiz yang kecil dan sesuai dibawa ke mana saja!



Selamat bercuti dan berwangi-wangian! :)


 

Nadia Bakar© - Perfume Original Branded Copyright © 2013