Review Seminar Early Edukids : Rugi Kalau Tak Join!

Khamis, 21 Januari 2016

Teks : Nadia Bakar
Foto : Puan Siti Rohana Abd Rahman
Entri #30

Dulu saya fikir mendidik anak tak susah mana sebab saya rasa ianya adalah semulajadi. Senang cerita, mana-mana yang baik daripada mak abah saya dulu saya akan terapkan pada anak. Simple nya cara fikir! Hahaha.

Tapi, bila selalu ternampak perkongsian kawan-kawan Facebook tentang ilmu pendidikan awal kanak-kanak, hati saya tertanya-tanya dan semestinya nak tahu lebih lanjut. Apa yang best sangat ni sampaikan ramai yang sibuk kongsi sana sini? Ibu mana yang tak nak berikan yang terbaik untuk anak kan? Oleh sebab tahap nak tahu saya tinggi, saya terus mencari di Google. Banyak input berkenaan pendidikan awal kanak-kanak dan homeschooling! Tapi kebanyakannya daripada website atau blog luar negara.

Daripada pelbagai aktiviti bersama anak-anak sehinggalah kepada kesannya terhadap keluarga, semuanya positif dan mengujakan! Saling berkait kesannya; anak gembira, keluarga bahagia.

Sehinggalah pada suatu hari, Allah lorongkan hati saya untuk menyertai Seminar Early Education 101 Bangi yang hebat oleh speaker yang SubhanAllah memang hebat, Puan Siti Rohana Abd Rahman daripada Early Edukids pada 17 Januari 2016 yang lepas.

Sebelum tu dua orang kawan saya sudah pun menghadiri seminar ini dan maklumbalas yang mereka berikan juga bagus. Jadi, rugilah saya kalau tak rebut peluang kali ni kan?

Nadia Bakar, Early Edukids, ThinkerspaceNadia Bakar,  Early Edukids, Thinkerspace
Nadia Bakar, Early Edukids, Thinkerspace
Klik pada gambar untuk saiz yang lebih jelas.

   REVIEW TENTANG SEMINAR   

Jujur saya katakan, seminar ni sangat bagus. Bayaran sebanyak RM160 sahaja, tapi terlalu banyak ilmu yang bermanfaat diperolehi. Padat, ringkas dan memudahkan! Tanyalah apa saja, InsyaAllah Puan Siti akan jawab berpandukan pengalaman beliau mendidik empat orang anak secara early education dan homeschool selama 9 tahun. Memang tak bosan langsung seminar ni sebab Puan Siti sentiasa bersemangat dan energetic! Tak keterlaluan kalau saya katakan, nilai seminar ini sepatutnya ialah RM1600!

Lima topik utama yang Puan Siti sentuh bagi membina asas yang kuat untuk perkembangan anak melalui seminar ini ialah :

1) Mendidik anak mengikut perspektif Islam.
2) Teknik mengajar anak membaca dengan mudah dan menyeronokkan.
3) Cara untuk memantapkan memori ingatan anak.
4) Cara mendidik anak menjadi kreatif.
5) Cara mendidik anak menjadi orang yang gembira dan berkeyakinan.

Pada mulanya saya sangkakan seminar ni hanya mengambil masa setengah hari dengan bayaran semurah itu, rupa-rupanya sampai ke petang! Memang berbaloi-baloi lah kan. Siap dengan sarapan pagi dan makan tengahari pulak tu. Dapat buku nota dan goodie bag lagi! Dalam goodie bag tu ada beberapa bahan untuk aktiviti bersama anak seperti fur stick, fur ball, getah warna-warni dan lain-lain lagi. Puan Siti juga berkongsi beberapa idea cara guna setiap bahan yang diberikan. Memang semua ibu teruja, tak sabar nak balik buat aktiviti dengan anak! Siap dah terbayang-bayang seronok main dengan anak lah waktu tu!

Saya suka kelima-lima topik seminar ini sebab semuanya ilmu yang baru untuk saya. Syukur sangat Allah berikan peluang untuk hadir. Bukan setakat dapat ilmu, malah dapat berkenalan dengan ibu-ibu hebat yang lain. Memang seminar yang happening!

Lepas seminar pun kami masih boleh berkongsi ilmu melalui group whatsapp. Jadi, lebih mudah untuk sebarang proses troubleshooting and sharing gitu. Best kan?

Jadi, saya memang sangat sarankan kepada ibu-ibu sekalian untuk ambil peluang, satu hari yang berharga bagi menyertai seminar ini kerana teknik yang diajarkan oleh Puan Siti mudah dan praktikal untuk ibu dan anak-anak, InsyaAllah.

Ada ibu yang datang jauh dari Perak dan Perlis hari tu. Hebat kan?
Tak kurang juga ada ibu-ibu yang bawa anak kecil yang masih menyusu badan bersama.

Saya doakan Puan Siti sentiasa diberikan kesihatan baik yang berpanjangan supaya dapat berkongsi ilmu yang bermanfaat dengan lebih ramai lagi ibu-ibu hebat di luar sana!

Seminar di Bangi akan diadakan pada 14 Februari 2016.
Cepat-cepat rebut peluang ni ya!
Klik sini untuk mendaftar!

P/S : Puan Siti ni peramah, serius tak kekok bila borak-borak dengan beliau. Macam dah kenal lama pun ye jugak! :)



 

Nadia Bakar© - Hidup Lebih Mudah Dengan EO Copyright © 2013