Peluh dan Minyak Wangi

Jumaat, 24 April 2015

Teks : Nadia Bakar
Foto : Google
Entri #16


Ramai yang bertanya minyak wangi yang sesuai untuk orang yang kuat berpeluh. Tak kisah untuk wanita atau lelaki. Kedua-duanya ada yang mengalami masalah yang serupa. Sebelum tu, saya nak cerita sikit tentang peluh.Peluh adalah cecair yang dirembes oleh kelenjar peluh yang berada di dalam lapisan kulit kita.
Kelenjar peluh juga turut dibantu oleh kelenjar minyak yang menghasilkan lapisan minyak pada permukaan kulit bagi tujuan untuk mengekalkan kelembapan kulit. Proses ini juga dapat mengekalkan tahap keasidan pada permukaan kulit yang sangat penting untuk menghalang bakteria daripada membiak atas permukaan kulit lalu akan masuk ke dalam badan kita.

OK. Dua fungsi ini sangat mempengaruhi tindak balas terhadap bau minyak wangi yang kita pakai.
Kulit yang lembap akan membantu untuk menyerap kandungan minyak wangi.

INFO PENTING
Minyak wangi akan lebih tahan lama di atas kulit individu yang lembap berbanding individu yang berkulit kering. Jadi, adalah sangat disarankan untuk memakai krim pelembap (tanpa bau) sebelum anda menyembur minyak wangi di bahagian tersebut.

Tapi, jika anda melakukan kegiatan yang aktif atau anda mempunyai jenis kulit yang kuat berpeluh, bau minyak wangi akan cepat hilang kerana kuantiti peluh anda melebihi kepekatan minyak wangi tersebut. Jumlah bakteria yang terperangkap juga lebih banyak berbanding individu yang normal.

Tiada masalah untuk memilih minyak wangi bagi mereka yang berkulit lembap, tetapi bagi mereka yang lebih kuat berpeluh, saya sarankan untuk menggunakan minyak wangi yang mempunya aroma yang kuat, daripada jenis kayu-kayuan, spicy ataupun fougere bagi memastikan bau minyak wangi kekal lebih lama. 

Tapi awas!
Penggunaan minyak wangi yang berbau kuat juga tidak perlu terlalu banyak kerana ianya hanya akan menyebabkan bau yang kurang menyenangkan akibat daripada campuran kuantiti peluh yang banyak, bau badan yang terhasil dan minyak wangi tersebut. Dibimbangi anda juga akan pening dengan bau badan sendiri. Hihihi.

Bagi anda yang suka melakukan aktiviti luar, anda dinasihatkan untuk membersihkan badan terlebih dahulu sebelum menyembur minyak wangi ya!

Satu tips untuk minyak wangi kekal lebih lama bagi individu yang berpeluh (Hanya jika minyak wangi anda tidak meninggalkan kesan degil ya!) ialah dengan menyembur minyak wangi pada baju anda, di bahagian dalam baju yang berdekatan dengan nadi.

Contohnya pada bahagian kolar, pergelangan tangan baju, bahagian dada.
Semburan hendaklah dilakukan pada jarak 15-30cm supaya tidak meninggalkan kesan pada baju anda.

Perkara yang paling penting ialah anda mesti menjaga kebersihan diri dan dinasihatkan menggunakan deodorant atau soda bikarnonat untuk menghilangkan bau ketiak. Tak guna jika anda menggunakan berbotol-botol minyak wangi tapi anda tidak menjaga kebersihan di kawasan tersebut!

Memandangkan Malaysia beriklim panas, aroma yang segar kurang bertahan lama untuk individu yang kuat berpeluh.

5 MINYAK WANGI YANG SESUAI UNTUK LELAKI YANG KUAT BERPELUH
1) Chanel Allure Homme
2) Issey Miyake L'eau D'issey
3) Dunhill Desire Red
4) Jean Paul Gaultier Le Male
5) Spicebomb by Viktor & Rolph

5 MINYAK WANGI YANG SESUAI UNTUK WANITA YANG KUAT BERPELUH
1) Chanel No 5 EDP
2) Dior Dune
3) Narciso Rodriguez For Her
4) CK Euphoria EDP
5) Gucci Flora EDP


Semoga bermanfaat. 

Nadia Bakar© - Hidup Lebih Mudah Dengan Essential Oil Copyright © 2013