Peluh dan Minyak Wangi

Jumaat, 24 April 2015

Teks : Nadia Bakar
Foto : Google
Entri #16


Ramai yang bertanya minyak wangi yang sesuai untuk orang yang kuat berpeluh. Tak kisah untuk wanita atau lelaki. Kedua-duanya ada yang mengalami masalah yang serupa. Sebelum tu, saya nak cerita sikit tentang peluh.



Peluh adalah cecair yang dirembes oleh kelenjar peluh yang berada di dalam lapisan kulit kita.
Kelenjar peluh juga turut dibantu oleh kelenjar minyak yang menghasilkan lapisan minyak pada permukaan kulit bagi tujuan untuk mengekalkan kelembapan kulit. Proses ini juga dapat mengekalkan tahap keasidan pada permukaan kulit yang sangat penting untuk menghalang bakteria daripada membiak atas permukaan kulit lalu akan masuk ke dalam badan kita.

OK. Dua fungsi ini sangat mempengaruhi tindak balas terhadap bau minyak wangi yang kita pakai.
Kulit yang lembap akan membantu untuk menyerap kandungan minyak wangi.

INFO PENTING
Minyak wangi akan lebih tahan lama di atas kulit individu yang lembap berbanding individu yang berkulit kering. Jadi, adalah sangat disarankan untuk memakai krim pelembap (tanpa bau) sebelum anda menyembur minyak wangi di bahagian tersebut.

Tapi, jika anda melakukan kegiatan yang aktif atau anda mempunyai jenis kulit yang kuat berpeluh, bau minyak wangi akan cepat hilang kerana kuantiti peluh anda melebihi kepekatan minyak wangi tersebut. Jumlah bakteria yang terperangkap juga lebih banyak berbanding individu yang normal.

Tiada masalah untuk memilih minyak wangi bagi mereka yang berkulit lembap, tetapi bagi mereka yang lebih kuat berpeluh, saya sarankan untuk menggunakan minyak wangi yang mempunya aroma yang kuat, daripada jenis kayu-kayuan, spicy ataupun fougere bagi memastikan bau minyak wangi kekal lebih lama. 

Tapi awas!
Penggunaan minyak wangi yang berbau kuat juga tidak perlu terlalu banyak kerana ianya hanya akan menyebabkan bau yang kurang menyenangkan akibat daripada campuran kuantiti peluh yang banyak, bau badan yang terhasil dan minyak wangi tersebut. Dibimbangi anda juga akan pening dengan bau badan sendiri. Hihihi.

Bagi anda yang suka melakukan aktiviti luar, anda dinasihatkan untuk membersihkan badan terlebih dahulu sebelum menyembur minyak wangi ya!

Satu tips untuk minyak wangi kekal lebih lama bagi individu yang berpeluh (Hanya jika minyak wangi anda tidak meninggalkan kesan degil ya!) ialah dengan menyembur minyak wangi pada baju anda, di bahagian dalam baju yang berdekatan dengan nadi.

Contohnya pada bahagian kolar, pergelangan tangan baju, bahagian dada.
Semburan hendaklah dilakukan pada jarak 15-30cm supaya tidak meninggalkan kesan pada baju anda.

Perkara yang paling penting ialah anda mesti menjaga kebersihan diri dan dinasihatkan menggunakan deodorant atau soda bikarnonat untuk menghilangkan bau ketiak. Tak guna jika anda menggunakan berbotol-botol minyak wangi tapi anda tidak menjaga kebersihan di kawasan tersebut!

Memandangkan Malaysia beriklim panas, aroma yang segar kurang bertahan lama untuk individu yang kuat berpeluh.

5 MINYAK WANGI YANG SESUAI UNTUK LELAKI YANG KUAT BERPELUH
1) Chanel Allure Homme
2) Issey Miyake L'eau D'issey
3) Dunhill Desire Red
4) Jean Paul Gaultier Le Male
5) Spicebomb by Viktor & Rolph

5 MINYAK WANGI YANG SESUAI UNTUK WANITA YANG KUAT BERPELUH
1) Chanel No 5 EDP
2) Dior Dune
3) Narciso Rodriguez For Her
4) CK Euphoria EDP
5) Gucci Flora EDP


Semoga bermanfaat.



40

Isnin, 20 April 2015

Teks : Nadia Bakar
Entri #15

perfume
perfume malaysia
perfume murah
minyak wangi
minyak wangi murah
minyak wangi original
minyak wangi malaysia
perfume original
perfume original murah
perfume original online
perfume original unboxed
perfume reject
perfume ori
perfume ori murah
perfume set hantaran
perfume ori reject
perfume original rejected
perfume ori reject murah
perfume ori tester
tips perfume
tips minyak wangi
original reject perfume
tips pakai perfume
nadia bakar
beli minyak wangi
eau de parfum
eau de toilette
cara pakai minyak wangi
testimonial perfume
perfume86
gucci flora
dropship perfume ori
supplier perfume ori
dropship perfume
supplier perfume
set hantaran
giftset
perfume giftset
perfume miniature
dexandra
perfume dexandra
perfume inspired
perfume tahan lama
tips pakai perfume
tips kenalpasti perfume original
kod perfume
perfume fake












Isteri Tak Bagi Pakai Minyak Wangi!

Teks : Nadia Bakar
Foto : Nadia Bakar
Entri #14


"Saya nak perfume glamor macam artis ada?"

Hihihi. Teringat lagi soalan salah seorang pelanggan kami. Ini gara-gara minyak wangi yang mencecah harga hampir RM400 di kaunter, iaitu Thierry Mugler A*Men.

Kalau sembur sikit pun tahan lama dan aromanya kuat. Lebih-lebih kalau anda bukan perokok. Memang aromanya clean di badan anda. Tapi ada juga pelanggan kami yang merokok suka pakai minyak wangi ni. Bau lebih ummppphh katanya!

Encik Hafiz ni salah seorang pelanggan saya yang sangat ramah! Macam dah kenal 10 tahun bila borak di Whatsapp. Kalau sebelum ni, semua minyak wangi beliau dibeli dan dipilih sendiri oleh isterinya. Tapi kali ni, konon-konon nak buat kejutan pada si isteri.

Tapi, tengok lah siapa yang terkejut?


Niat di hati nak bagi kejutan buat isteri yang beliau pun boleh pilih minyak wangi yang hot sangat! Alih-alih isteri tak bagi pakai kalau keluar rumah, hatta untuk pergi kerja sekalipun! Rasa merana sekejap. Hahaha.

Kalau boleh pakai waktu keluar dengan isteri saja, boleh lah jimat sikit kan?
Sembur pun tak perlu banyak-banyak dan bau satu taman!


Lebih banyak pilihan minyak wangi di sini



Apa Kata Sharina?

Jumaat, 17 April 2015

Teks : Nadia Bakar
Foto : Nadia Bakar
Entri #13

Salam Jumaat yang penuh berkat.

Kalau anda peminat tegar jenama Burberry, anda pasti kenal minyak wangi seperti di dalam gambar ini kan?

Ya! Ini salah satu minyak wangi yang paling laris di Perfume'86 
Minyak wangi My Burberry jenis EDP (Eau De Parfum) ini bersaiz 90ml iaitu saiz yang paling besar yang baru dilancarkan pada September 2014.

Kalau di kaunter-kaunter minyak wangi Malaysia, harganya boleh mencecah sehingga RM495. Mahal untuk mereka yang teringin beli tapi tidak mempunyai bajet yang tinggi kan?

Pagi semalam saya tersenyum lebar bila dapat mesej Whatsapp daripada salah seorang pelanggan baru kami yang akhirnya memberanikan diri beli minyak wangi secara atas talian.

Tengoklah komen Sharina, siapa sangka dia boleh dapatkan minyak wangi ini dengan harga yang jauh lebih murah. Jimat berkali ganda!

Kalau sebelum ni hanya mampu tengok kawan beli, boleh tumpang hidu aromanya, tapi sekarang Sharina dah boleh beli dengan harga yang sangat berpatutan!


Sebenarnya Sharina ni dah lama intai-intai Instagram Perfume'86, tapi baru minggu lepas dia berani beli dengan kami. Hihihi.

Syukur Alhamdulillah Sharina pun suka dan berpuas hati dengan minyak wangi idamannya dan siap rancang nak beli minyak wangi Lancome La Vie Est Belle nanti!

Terima kasih Sharina!

Kalau anda juga teringin nak merasai aroma My Burberry yang feminin dan elegan, boleh klik sini!

P/S : Nantikan lebih banyak lagi testimonial yang akan saya kongsikan. :)

LANCOME LA VIE EST BELLE 90ML
(Credit : www.beautezine.com)


Awak Nak Minyak Wangi Percuma?

Jumaat, 10 April 2015

Teks : Nadia Bakar
Foto : Nadia Bakar
Entri #12




Salam Jumaat yang penuh berkat.

Anda pakai minyak wangi apa hari ni? 
Atau What is your SOTD? Singkatan daripada perkataan Scent Of The Day. :)

Siapa nak minyak wangi PERCUMA?
Siapa yang tak nak rugi lah kan? Macam mana nak dapatkan minyak wangi percuma ni? 

Satu cara yang boleh anda gunakan ialah dengan kumpul pesanan sebanyak 5 botol minyak wangi dan anda akan dapat 1 botol minyak wangi secara percuma!

Kalau anda nak 2 botol percuma, kumpul order 10 botol.

Kalau anda nak 3 botol percuma, kumpul order 15 botol dan seterusnya.

Ganda lima. :)

Kalau nak dapat lebih banyak lagi, boleh buat group buy. Ajak kawan satu pejabat dengan anda beli. Nak ajak jiran tetangga satu taman pun boleh! 

Faham ke faham? Hihihi.

Anda tak perlu keluar duit pun nak dapatkan 1 botol minyak wangi tu kan?

INFO BERKENAAN MINYAK WANGI ORI SAMPLE 6ML

Minyak wangi bersaiz 6ml ini adalah minyak wangi yang kami isi semula (refill) daripada minyak wangi bersaiz besar (full size).


Pada asalnya kami hanya isi semula bagi tujuan pemasaran offline. Tapi, disebabkan permintaan ramai, kami isi semula dalam kuantiti yang banyak.

Siapa yang sesuai dapatkan minyak wangi saiz kecil ni?

1) Awak yang suka usung minyak wangi ke sana sini. Saiznya yang kecil, jauh lebih ringan berbanding dengan usung minyak wangi 100ml kan?

2) Awak yang suka sembur minyak wangi di mana-mana. Rasa macam dah tak wangi, cepat-cepat sembur!

3) Awak yang nak uji keaslian minyak wangi yang kami jual. Sebelum beli botol besar (full size) lebih baik beli saiz kecik dulu kan?

4) Awak nak minyak wangi original tapi nak jimat duit. Walaupun minyak wangi  bersaiz besar yang kami jual semuanya murah, minyak wangi saiz poket ni jauh lebih murah kalau banding dengan minyak wangi miniature original saiz 5ml. Hihihi.

5) Awak yang suka tukar-tukar minyak wangi setiap hari. Kalau boleh nak bau wangi yang berlainan setiap hari. Boleh beli 7 jenis untuk seminggu atau 30 jenis untuk sebulan. Hahaha. Ni memang peminat minyak wangi tegar

6) Awak yang nak tambah duit poket, boleh juga borong minyak wangi jenis ni. Senang nak jual sebab saiz nya yang kecil dan harganya murah.


Tawaran ini sah sehingga 20 April 2015 sahaja ya! :)

Tinggal 24 jenis minyak wangi Ori Sample 6ml dalam stok kami. Cepat-cepat rebut peluang ni tau!


Bayaran sebelum jam 3 petang, kami akan pos hari yang sama.

Whatsapp saya di +6011-23610700.

Terima kasih! 



Cara Betul Beli Minyak Wangi

Khamis, 9 April 2015

Teks : Nadia Bakar
Foto : Google
Entri #11


Hai!
Kalau anda pergi ke kaunter-kaunter minyak wangi, selalunya promoter di situ akan semburkan minyak wangi di 'perfume strip test' dan berikan kepada anda kan? Atau anda sendiri yang sembur? Jangan sembur lebih-lebih ya, takut nanti kena halau pula dengan promoter tu. Mentang-mentanglah 'tester' kan? Hihihi. Ini gurau.

Soalan lazim yang sering ditanya oleh pelanggan saya,
"Macam mana cara betul kita nak test perfume, supaya kita tahu perfume tu sesuai ke tak dengan kita?"

Begini caranya.



Mengikut pengalaman saya, cara yang paling sesuai ialah dengan menyembur sedikit wangian tersebut di pergelangan tangan atau bahagian belakang tangan anda dan tunggu. Ambillah masa dalam 20minit ke 30minit untuk pastikan bahawa wangian tersebut benar-benar sebati di kulit anda dan menghasilkan aromanya yang tersendiri. Lain orang, lain hormonnya bukan? Sementara nak tunggu wangian tersebut betul-betul mengeluarkan aroma sebenar di kulit anda, anda boleh lah berjalan-jalan dulu dan selepas tempoh tersebut, anda akan dapat idea dan rasa adakah anda suka dengan wangian tersebut.

Lepas sembur minyak wangi tu, boleh la jalan-jalan dulu keliling 'shopping complex' tu kan? Ambil masa adalah kunci utamanya.

Pernah terjadi bila dua kawan baik beli wangian yang sama, tapi salah seorang lagi rasa wangian tersebut bau kurang enak di badannya. Walhal dia sangat suka bau wangian kawannya! Jadi, jangan semata-mata sebab minyak wangi yang kawan kita pakai tu sedap, ianya sesuai juga untuk kita ya! Itu belum tentu lagi.

Minyak wangi terdiri daripada 3 Nota iaitu 'Top Notes', 'Heart Notes' dan 'Base Notes'.
Masing-masing akan mengeluarkan bau yang berlainan dalam beberapa minit dan ianya akan kekal pada 'Base Notes'. Jadi, sangatlah penting untuk kita ambil sedikit masa untuk pastikan wangian tersebut memang sesuai dengan citarasa kita. Cara ini dapat mengelakkan kita daripada membazir kan? Ada juga orang yang beli minyak wangi, tapi akhirnya tak pakai dan terbiar begitu saja kerana dia tak suka dengan bau minyak wangi tersebut di tubuhnya. 


Semoga tips ini membantu ya! :)


P/S : Kalau anda belum mempunyai minyak wangi, boleh dapatkan di www.perfume86.com
Ada lebih 500 jenis wangian untuk anda!




PERFUME HILANG!

Rabu, 8 April 2015

Teks : Nadia Bakar
Foto : Nadia Bakar
Entri #10

Hai!
Anda berwangi-wangian dengan wangian apa hari ini?
Hari ni saya pakai Victoria Secret Bombshell 6ml yang kita isi semula (refill).
Mudah bawa ke mana-mana sebab saiznya kecil.



Pernah tak alami situasi macam ni?
Pagi tadi dah sembur wangian kegemaran anda, tapi lepas beberapa jam atau dah masuk tengahari, anda dah tak dapat hidu bau wangian tu?

Rasa macam, "Eh kenapa aku dah tak wangi ni?"
"Eh takkan dah hilang perfume aku ni? Kenapa? Kenapa? Kenapa?"

Hihihi. Jangan panik. Jangan panik. Aroma wangian anda sebenarnya ada dan tak lari kemana-mana pun.

Bagi anda yang memakai wangian, ini bukanlah situasi yang asing dan pelik kerana wangian tersebut sebenarnya boleh dikatakan sudah sebati dengan anda. Jadi, sesetengah deria bau anda sudah penat untuk menghidu wangian di tubuh anda sendiri akibat ransangan yang berterusan. Sebab tu kalau sembur awal pagi, dalam beberapa jam selepas tu kita rasa macam dah hilang bau wangian kita. Tapi, hakikatnya orang sekeliling kita masih dapat hidu wangian tersebut!

Lagi pula, anda tak boleh lari daripada wangian di tubuh badan sendiri kan?


P/S : Bombshell by Victoria Secret ni masih ada 38 botol dalam stok kami. Kalau anda nak cuba, boleh terus ke website rasmi kami ya! Boleh tambah duit poket juga kan? :)





 

Nadia Bakar© - Hidup Lebih Mudah Dengan Essential Oil Copyright © 2013