Cara Tajamkan Gunting

Ahad, 15 Disember 2013

Assalamualaikum dan hai semua!

Apa aktiviti hujung minggu anda kali ni?
Saya dan Aariz hanya duduk di rumah memandangkan batuk dan selesema Aariz masih belum sembuh lagi.
Proses 'steaming dan tepuk percussion' wajib dilakukan 3 kali sehari dan Aariz mesti dikuarantin sehingga betul-betul sembuh. Tiada aktiviti di luar rumah dan melibatkan kawasan yang ramai orang buat masa ini.

Lazimnya, apa yang anda buat kalau gunting dah tumpul? 
Kalau dulu, saya akan beli gunting yang baru. Tapi lepas dapat tips daripada Emak saya, barulah saya tahu betapa saya dah membazir duit sebab asyik beli yang baru je kan. 

Waktu nak buat DIY ringsling kedua Aariz hari tu baru saya perasan yang gunting saya dah tumpul sebab lazimnya gunting tu saya gunakan untuk menggunting kertas atau benang je. Kali ni nak gunting kain, memang 'tak makan' kain langsung! Emak pesan, gunting kain tak boleh guna untuk gunting kertas, begitulah sebaliknya sebab masalah ketumpulan ini lah.

Anda nak tahu cara untuk tajamkan gunting? Jom saya kongsikan.

Bahan-bahan yang diperlukan :
  • Gunting anda yang tumpul.
  • 1 botol kaca (Tak kisah botol kicap/sos/sos tiram dan sebagainya)
  • Kain atau kertas yang anda nak gunting (Sekadar untuk pastikan tahap ketajaman gunting)
Caranya mudah saja, asah gunting pada leher botol kaca tersebut. Buat seperti anda ingin menggunting leher botol berulangkali sehingga anda yakin dan berpuas hati dengan ketajaman gunting anda ya. Jangan risau, botol takkan tercalar dek kerana asahan kita. 

Cara tajamkan gunting yang tumpul Cara menajamkan gunting yang tumpul

Teknik ini juga diakui berkesan oleh sahabat saya yang merupakan seorang tukang jahit. Hehehe..
Lepas ni, tak perlu lagi beli gunting baru ya. Selamat mencuba!

Teks dan Foto : Nadia Bakar

DUIT dan Penyusuan Susu Ibu.

Khamis, 12 Disember 2013

Assalamualaikum semua!

Ibu-ibu sudah memulakan sesi perahan hari ini?
Saya baru selesai sesi pertama pada jam 10.30pagi tadi. Sesi kedua InsyaAllah sekitar jam 1.00petang sebelum makan tengahari. Saya lebih selesa pam sebelum makan tengahari sebab lepas pam nanti, memang 'confirm' lapar sangat! Hahaha. 

Saya pasti, ada di antara kita yang adakalanya sudah putus asa untuk meneruskan penyusuan anak dengan susu badan, sama ada penyusuan secara terus (direct feed) atau penyusuan dengan susu perahan (Expressed Breast Milk) kan? 

Ada masanya, saya juga tak terlepas daripada melalui masa yang sukar untuk mendapatkan susu perahan yang mencukupi dek kerana Aariz yang 'demand'; hanya minum susu yang 'fresh' atau 'chilled' sahaja. Kekangan masa untuk mengepam pada hujung minggu kerana sibuk dengan aktiviti bersama keluarga saya atau keluarga mertua. Tekanan emosi kerana penat di pejabat atau beberapa hari sebelum datang haid contohnya, memang sedikit sebanyak mengganggu proses perahan dan kuantiti susu juga tidak meriah seperti selalu. Tapi kot mana pun mesti juga cukupkan susu untuk Aariz. Biar pun terpaksa bangun seawal jam 4.30pagi. 

Alhamdulillah, saya terjumpa status Kamelia, seorang Pembimbing Penyusuan Susu Ibu atau lebih dikenali sebagai MBfPC (Malaysian Breastfeeding Peer Counselor) yang merupakan rakan alam maya saya di Facebook. Status beliau sangat membantu mengingatkan diri saya tentang proses penyusuan yang mencabar ini. 

Jom saya kongsikan kata-kata beliau. Semoga menjadi panduan untuk ibu yang bakal menyusukan anak dan yang sedang melalui fasa menyusukan anak ya! Kita sama-sama saling mengingatkan dan membantu. 





Bak kata ustaz Abdullah Khairi, kita usaha saja, menang kalah tu urusan Allah. 

Samalah macam penyusuan susu ibu pun. Kita buat konsep DUIT. 
Sama saja macam nak buat benda lain dalam kehidupan ni.

DUIT tu apa?

D - Doa.
1. Tanamkan azam. Dari seawal menyedari diri sudah hamil. 


2. Kerapkan berkata-kata dan berfikir yang baik-baik kerana ini adalah doa. 


3. Mindset mesti teguh. Nak susukan anak kerana Allah. Bukan kerana artis tu buat. 

Atau kerana jimat duit takyah beli susu untuk anak. Atau apa sajalah - lillahi ta'ala.

U - Usaha
1. Kerap susukan anak secara direct.


2. Setiap 2 jam, pam tanpa banyak alasan. Tak perlu lama setiap sesi mengepam - 

cukup 15-20 minit saja. Cuti umum, cuti rehat, Sabtu Ahad, usahalah untuk rajinkan diri.

3. Usahakan untuk mendapatkan pam yang berbaloi dimiliki sebagai cara membantu penyusuan susu ibu dalam jangka panjang. 2 tahun penyusuan bukannya sekejap. Mengepam bukan untuk hari ni saja, tapi untuk standby waktu-waktu kecederaan atau kecemasan - mak mengandung semula dalam tempoh terdekat ke, atau mak jatuh sakit hingga perlu dimasukkan ke wad ke, atau mak mengalami gangguan hormon hingga menjejaskan bekalan susu ke... we never know.


4. Rajin-rajinkan diri membuat power pumping sekurang-kurangnya seminggu sekali.


5. Rajin-rajinkan diri pam pada waktu tengah malam kerana rembesan hormon menghasilkan susu (prolaktin) sangat galak pada waktu tersebut. Tapi kalau sayang tidur sila rajin pam waktu siang dan buat power pumping.


6. Rajin-rajinkan diri membuat tandem nursing - anak pam sebelah, mak pam lagi sebelah.


7. Belajar dan kuasai teknik marmet. Practice makes perfect.


8. Biasakan diri mengepam tak kira di mana dengan bantuan shawl sebagai penutup aurat ketika mengepam. Nursing cover/nursing poncho juga banyak dijual di pasaran. Praktis dulu di rumah sehingga berjaya.


9. Usaha tangani stress dengan baik. Stress hanya membantu sel-sel kanser menjadi ganas atau memburukkan kesihatan.


10. Usaha cari rakan sokongan. Banyak support group di Facebook antaranya. Hari-hari adap fb mesti terjumpa juga kan...

I - Istiqamah+Ilmu
1. Buat apa pun mesti kena berterusan. Kalau berterusan rajin cari alasan cover line kemalasan diri,... rugilah diri sendiri.


2. Buat apa pun mesti ada ilmu. Cari gali korek segala ilmu. Ilmu formal ke... ilmu tak formal ke... janji cari. Jangan diharap semua disuap ke mulut kita.

(Kemudian baaaaaarulah)

T - Tawakal.
1. Pam dengan tujuan untuk mengekalkan permintaan terhadap bekalan. Bukannya kerana risau tak cukup susu.


2. Pam susu dengan disiplin dan berilmu kerana itu dalam tangan kita. Apa yang boleh kita kawal. Bukan untuk tekan diri sendiri, mesti dapat target berapa banyak dalam sekali mengepam. Itu kerja Allah nak bagi banyak mana.

Kita dulu sekolah pun, kalau dah rajin ulangkaji dsb tapi masih gagal peperiksaan, perlukah kita putus asa? Yang penting usaha kita. Apa kita dah buat untuk melalui peperiksaan tu yang penting kan, sebab lulus ke gagal BUKAN LAGI DALAM KUASA KITA?


Jadi, bagaimana sekarang?
Sudah dapat jalannya? Sudah lega kerisauan di hati? 
Selamat menjadi ibu yang kuat ya! Kuat untuk meneruskan penyusuan untuk anak tersayang!



 

Nadia Bakar© - Perfume Original Branded Copyright © 2013