Shortcut Key Adobe Photoshop CS6

Khamis, 14 November 2013

Assalamualaikum semua!

Saya percaya ramai yang mahir menggunakan Adobe Photoshop kan? Semua ni dah boleh belajar sendiri melalui Internet ye dok?
Kepada sesiapa yang masih baru dengan Adobe Photoshop CS6 mungkin boleh gunakan gambarajah ini sebagai rujukan dalam penggunaan Adobe Photoshop korang. Oleh sebab saya memang belajar sendiri, terkial-kial, slow dan skema sebab 100% guna mouse semata-mata kecuali shortkey yang memang dah biasa digunakan dalam Microsoft Word, Excel dan yang seumpamanya untuk Cut (Ctrl + X), Paste (Ctrl + V), Undo (Ctrl + Z).

Shortkey atau Shortcuts ni yelah, namanya shortcut kan.. Memang pantas sikitlah korang design sebab tak perlu nak klik guna mouse sangat. Tak perlu lagi kejap nak right click, kejap nak left click. Kurang sikitlah penggunaan mouse, bukan tak guna langsung. Hehehe.

Kalau nak lagi mudah, saya cadangkan korang set gambarajah ni jadi wallpaper terus. Macam yang saya buat! Bukan apa, kalau dah jadi wallpaper tu, memang situlah duduknya; statik gitu. Kalau sebelah nak buka gambar, pastu nak bukak Adobe Photoshop lagi, memang buang masa melainkan korang memang tak kisah dan nak letak gambar peribadi sebagai wallpaper! Lagipun, kalau dah jadi wallpaper ni, boleh meningkatkan daya ingatan untuk hafal satu persatu secara berterusan.

Oh ya, satu lagi saya sorokkan semua icons di desktop supaya tidak mengganggu penglihatan secara terus pada gambarajah ni. Caranya :

Klik kanan pada desktop > klik View > Buang tanda (Untick) pada "show desktop icons".

Ini bermakna, setiap kali nak cari file di desktop, kena guna kaedah yang sama dengan carian di Documents.

Pendapat peribadi saya, tak perlu simpan pelbagai file di desktop sampai penuh desktop tu sebab ini juga salah satu sebab kenapa operasi laptop atau komputer kita perlahan (Jika ruang di dalam Local Disk C sedikit). Adalah lebih baik semua file tu disimpan di dalam 'partition' selain Local Disk C. Ini sekadar cadangan ya.

Shortcut Key Adobe Photoshop CS6, Adobe Photoshop
Right Click saja pada gambar untuk Save. 


P/S : Selamat mendesign ya! :)
 

Nadia Bakar© - Perfume Original Branded Copyright © 2013