Vaksin Atau Tidak?

Rabu, 9 Oktober 2013

Kalau anda perasan, isu vaksin memang tak pernah sunyi diperkatakan dan didebatkan especially sejak ramai parents yang lantang bersuara tentang vaksinasi ini di media sosial seperti Facebook dan Blog. Saya kira, para ibu bapa mesti perasan tentang isu ini kan?
Mana-mana post atau entry yang melibatkan vaksinasi, memang 'panas' dengan pelbagai komen yang membina lagi berilmiah, tak kurang jugak yang menghina. Takpe, ini Malaysia kan, semua orang bebas bersuara dan menyatakan pendapat masing-masing mengikut kepercayaan yang diyakini.

Vaksin atau tidak, 100% bergantung pada kebenaran (consent) ibu bapa, dan tak sepatutnya ibu bapa ambil mudah soal ini memandangkan terdapat juga kesan advers (adverse effect) selepas pengambilan vaksin seperti yang tertulis di dalam Vaccine Insert Package (Sisipan vaksin) dan Garis Panduan Farmakovigilans-Keselamatan Vaksin di Malaysia (Muka surat 7). Tambahan, ibu bapa sebenarnya ada pilihan sama ada nak teruskan vaksinasi untuk anak atau tidak. Asalkan anda ambil peduli dan terus mengkaji melalui pembacaan dan merujuk pada mereka yang arif dan jujur, anda pasti akan dapat membulatkan keputusan mana yang anda akan pilih demi si kecil yang tersayang dengan yakin.

GPF (Garis Panduan Farmakovigilans) Muka Surat 7.
Semalam viral di Facebook tentang penyanyi Nurul dan suaminya memilih untuk tidak memvaksin bayi baru mereka yang selamat dilahirkan pada 3 Oktober 2013 lepas. Sebaliknya memilih alternatif lain iaitu Homeopati. Sedikit petikan kata-kata Nurul :


Baca cerita penuh di Kosmo Online.

Kalau baru-baru ni ramai ibu yang PM Wardina Safiyyah tentang vaksin, saya pasti lepas ni ramai yang akan PM Nurul untuk bertanyakan tentang hal ini.

Tahniah di atas keputusan yang bijak & berani Nurul dan suami kerana hasil usaha gigih mereka dengan memperbanyakkan kajian dan bertanyakan kepada pakar yang arif dan jujur sebelum mengambil keputusan memilih kaedah lain untuk kesihatan anak mereka. Ya. Vaksinasi bukanlah satu-satunya jalan seperti tiada ikhtiar lain sebagai jaminan tahap kesihatan anak yang optimum demi mengelakkan sebarang penyakit.

Apa-apa pun, pendapat peribadi saya, ambil lah seberapa banyak masa untuk ambil tahu soal vaksin ini sebab yang biasa-biasa kita dengar nurse akan cakap anak akan demam & sakit di tempat suntikan selepas dicucuk. Tapi kesan advers yang lain-lain kita tak tahu. Walhal di dalam GPF keluaran KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) ini ada menyenaraikan kesan minor dan major. Bukan setakat sakit di tempat suntikan dan demam sahaja sebab sistem badan anak masing-masing tidak sama. Mungkin anak si A okay saja, takde demam sekalipun, tapi anak kita? Takkan rugi pun kalau kita ambil tahu soal ini sebab sebagai ibu bapa, semua nak yang terbaik untuk anak-anak kan? Anda juga boleh dapatkan seberapa banyak pendapat berkenaan isu ini dengan beberapa doktor yang berlainan dan nilailah dengan sebaik-baik penilaian.

Oh ya! Ada satu buku yang menarik dan sesuai untuk dibaca oleh ibu bapa iaitu The Vaccine Book yang ditulis oleh Pakar Kanak-kanak ; Dr. Robert W.Sears (MD, FAAP) yang tidak berat sebelah berdasarkan fakta yang adil.

Isi kandungan buku ini membincangkan dengan menyeluruh tentang vaksin termasuk isi kandungan vaksin, kesan advers yang mungkin dialami selepas pengambilan vaksin dan jenis-jenis penyakit bagi setiap vaksin.


PRAKATA
Tujuan asal entry ini sama sekali bukan untuk mengajak, menghasut atau mengajar semua ibu bapa agar tidak memvaksin anak anda sebab saya tak untung apa-apa pun. Tapi sebagai ibu, saya sama seperti anda, Nurul dan ibu-ibu di luar sana yang sentiasa belajar dan terus berusaha menjadi ibu yang baik dan prihatin tentang anak dalam segenap sudut. Jika anda memilih vaksin untuk anak anda, teruskan. Jika anda tidak memilih vaksin pun, teruskan. Kita punya sebab yang tersendiri dan keyakinan tertentu berdasarkan keputusan yang kita ambil kan?

Lain-lain pembacaan tentang vaksin :

1. Malaysian Vaccine Exposed

2. Page Malaysian Vaccine Exposed

3. Garis Panduan Farmakovigilans - Keselamatan Vaksin di Malaysia (PDF)

4. Vactruth

5. Centers for Disease Control and Prevention (Senarai isi kandungan vaksin)

6. Kisah Benar AEFI (Adverse Effect Following Immunization) - Baby Nasuha


DISCLAIMER/PENAFIAN : 
Entry ini bukan bertujuan untuk mengajak atau menyuruh ibu bapa untuk tidak memvaksin anak. Tujuan sebenar entry ini adalah untuk berkongsi maklumat tentang vaksinasi dan betapa pentingnya sikap ambil tahu ibu bapa dalam soal ini. 

Keputusan untuk meneruskan vaksinasi anak atau tidak tetap berbalik kepada 'consent' setiap ibu bapa. Bukan semata-mata sebab entry ini sebagai medium untuk ibu bapa tidak memvaksin anak. Oleh sebab itu, buatlah keputusan yang tepat berdasarkan 'informed decision' sebagai contoh Nurul dan suaminya yang mengkaji dan bertanya kepada yang arif dan jujur dalam soal vaksin. Malah, bukan sebab ikut-ikutan atau sebab ramai ibu bapa yang memvaksin anak dan juga bukan sebab membuta tuli ikut 'tradisi cucuk' sejak dulu lagi yakni anda sendiri tidak tahu dan tidak mahu ambil tahu tentang isu vaksin ini tapi sekadar melengkapkan temujanji di klinik tanpa mengetahui apa rasional nya anda bertindak sedemikian.


P/S : Tahniah kepada Nurul dan suami di atas kelahiran baby Z mereka.

1 ulasan:

  1. Nice talk.. syida sedang cuba untuk mengkaji..tq :)

    BalasPadam

Thanks For Your Comment!

 

Nadia Bakar© - Perfume Original Branded Copyright © 2013