Tajamkan Inner Tudung

Rabu, 16 Oktober 2013

Assalamualaikum.

Bagi mereka yang mempunyai wajah yang bujur sireh pasti tiada masalah untuk menggayakan pelbagai jenis tudung seperti shawl dan syria contohnya. Tapi bagi wanita yang mempunyai wajah yang bulat (saya pun!) pasti akan jeles sikit lah sebab agak terbatas (kalau malu-malu lah) nak menggayakan shawl dengan inner kan?

Saya masih ingat lagi sekitar tahun 2008 tudung syria baru masuk ke Malaysia dan saya pun terhegeh-hegeh nak cuba pakai sebab nampak mudah inner dan tudungnya sahaja kan? Plus waktu tu tudung syria memang nampak rare sebab orang masih pakai tudung bawal lagi. Tu yang hati berbunga-bunga je nak cuba pakai sesuatu yang baru.

Muka saya bulat, jadi memang melekap baik punye inner kat dahi ni kan. Tapi saya pekakkan telinga je bila ada kawan-kawan yang menegur dan paling tak boleh lupa sekali colleague yang berbangsa cina pun tanya satu soalan lucu, "Kenapa you pakai tudung indon ni?" Hahaha. Amboi amoi ni, pernah gi Indonesia ke pun. Tapi saya macam biasa lah, degil je. Tak hairan pun orang nak cakap ape. Hahaha.

Credit pic : A2 Shoppe

Credit pic : A2 Shoppe

So entry kali ni nak share tips macam mana nak tajamkan inner tudung supaya nampak runcing gitu. Okay jom sediakan bahan-bahannya (macam nak ajar buat kek!!)

First, kita tengok bahagian yang akan digunting ya. Sila lihat gambarajah di bawah. Bahagian yang putus-putus tu ialah kawasan yang akan digunting untuk menajamkan inner kita ye kawan-kawan.




Bahan-bahan : Inner dan Gunting.

Regangkan bahagian yang akan ditetas supaya kita tak tergunting inner sekali ye.
Gunting benang perlahan-lahan. 
(Bahasa lainnya tetas)
Kalau nak tetas guna cutter pun boleh.

Selesai menggunting, sila simpulkan 2 benang ini untuk matikan guntingan tadi. Kalau tak, nanti sikit-sikit akan terkoyak sampai habis. Hahaha.

Okay dah siap tetas & jahit hujungnya!

Ini rupa inner yang dah selamat ditetas dari tepi.


Macam ni cara pakainya ya.
Credit : terbaikdariladang.com
So lepas ni takde masalah lagi nak menggayakan shawl atau syria kan? Good Luck!
 

Nadia Bakar© - Hidup Lebih Mudah Dengan EO Copyright © 2013