HIS VERY 1ST BIRTHDAY

Rabu, 2 Oktober 2013

Assalamualaikum dan hai semua!!

Wah! Lebih sebulan tak menaip kat blog! Sibuk lah katakan...
Orang ada anak lah katakan. Ibu bekerjaya pulak tu yek?

Ini backdated entry sebenarnya.
Sepatutnya entry ni dibuat pada 13 September yang lepas. Bersamaan dengan Ulang Tahun pertama Aariz. :) Dah sebelas bulan dok ulang bulan kan. Haaa ni dah sampai setahun pun kiraannya!

Alhamdulillah dah setahun pun Aariz. Kalau campur dengan 9 bulan dalam perut, dah setahun 9 bulan lah kan?

Nothing special on his birthday. Cuma ada hadiah baju baru daripada DH dan colleague nya! Langkawi mari! DH beli waktu beliau outstation ke sana sejak Isnin sebelum tu. Kami sambut di rumah MIL (Mother In Law) saja dalam kesederhanaan yang sangat menyenangkan.

Memang ada beli kek, tapi Aariz masih TIDAK DIBENARKAN MAKAN lagi sebab kandungan gula yang tinggi dalam kek dan ditambah pula dengan Aariz yang masih lagi EBF (Exclusive Breastfeeding). In shaa Allah akan teruskan EBF sampai Aariz dua tahun atau kalau Aariz nak teruskan lagi selepas dua tahun, tak mengapa lah! Bila-bila Aariz nak wean off sendiri pun tak jadi masalah untuk saya. Dalam Al-Quran pun ada ayat yang menggalakkan penyusuan dengan ASI (Air Susu Ibu) selama 2 tahun kan?
Surah Al-Baqarah (Ayat 233) Maksudnya :
Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu; dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya; dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). kemudian jika keduanya (suami isteri mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan.

Syukur Alhamdulillah pada Allah yang mengizinkan saya meneruskan EBF Aariz sampai ke saat ini dan memang saya doakan semoga dapat melengkapkan tempoh 2 tahun. DH pun sangat supportive walaupun pada mulanya DH kurang bersetuju dengan cita-cita saya ini. Hehehe.

Saya yakin mesti ada hikmahnya Allah sarankan sebegitu rupa kan? Sebab tiada yang sia-sia dalam setiap penciptaanNYA.

Tapi kalau dikenang-kenangkan saat Aariz akan wean off nanti, memang boleh meleleh air mata I tell you. Kadang-kadang waktu tengah pam dok teringat-ingat, mesti kena stop pam sekejap. Cari mood balik.

Memang betul, dalam proses penyusuan ni ada 'roh' di antara ibu dan anak. Ada bonding yang Allah ciptakan. Hanya mereka yang melaluinya saja dapat rasa sebab soal ni memang tak boleh nak describe dengan kata-kata.. Tahniah pada semua ibu-ibu yang menyusukan anak dengan ASI ya! :)

Wah! Dah cerita bab breastfeeding lak aii! Mak ni kalau cakap pasal breastfeeding memang seronok!
Entry ni pasal birthday Aariz lah Nadia! Hehehe.

Sayangnya semua gambar waktu birthday Aariz ada dalam handphone DH. Jadi entry ini tiada gambar waktu birthday lah ya.




 

Nadia Bakar© - Hidup Lebih Mudah Dengan EO Copyright © 2013