EBM Oh! EBM...

Sabtu, 12 Oktober 2013

Assalamualaikum semua!

(Ini Entry malam semalam, tapi disebabkan terlena waktu menyusukan Aariz, sambung pagi ni pulak.)

Hari ni memang mood bekerja memang kategori semangat sangat rasanya! Mau nye tak semangat, mulai esok ai is cuti sampai Khamis minggu depan yawwww!! Alangkah indah jikalau cuti sampai ke hari Jumaat kan? Dah jadi 9 hari cuti (termasuk Sabtu & Ahad). Wajiblah semangat sangat kan?

Tempoh 6 hari cuti ni memang best lah sangat sebab saya dah gian nak buat stock EBM untuk Aariz. Kali ni nak test lidah Aariz dengan EBM 6 hari punya! Waktu dia baby lagi, memang demand. Taknak EBM lebih daripada 2-3 hari gitu. Paling lama punya EBM ialah hari Sabtu yang diminum pada hari Isnin. Mananya saya tak terkejar-kejar pulun nak pam sampai kadang-kadang tu rasa nak nangis tengok peti ais kosong. Kais hari ni untuk esok hari. Begitulah rutin saya dari Aariz 3bulan sampai dah nak masuk 1tahun 2bulan Ahad ni. Haish! Kejap je masa berlalu kan. Tak puas lagi peluk baby Aariz.

Sebab tu ada yang cakap, bila anak kecik lagi kita sibuk nak anak cepat besar. Kononnya mudah sikit nak jaga. Yelah kan, baby ni kejap-kejap nak menyusu, pastu kita terpaksa jaga banyak benda. Tak boleh bawak gi mana-mana tempat crowded sangat. Bila dah besar sikit, geram dengan macam-macam perangai anak. Pun bising pulak kekdahnye.. "Hai la anak, meh la masuk perut mak balik!". Hahaha. Situasi ni my SIL pernah luahkan pada suatu hari tu. Tak sangka itu jugak yang saya rasa sekarang. Huhu.. Takpelah, apa yang penting dan lagi dipentingkan ialah kita hargai masa bersama anak kan? Hargai mereka dengan kasih sayang, didikan, pujian yang sentiasa untuk setiap kejayaan mereka walaupun hanya sekadar pandai menepuk tangan tapi tak berbunyi seperti Aariz. Hahahaha. Serius lucu! Tapi saya tetap puji Aariz pandainyaaaaa!!


Tak pandai nak naik, dia tolak ke depan ke belakang pastu terbalikkan ke kiri, kanan dan tegakkan ke atas. Aariz rasa kejayaan besar sangat tu! Kalau tak, takde la dia tepuk tangan, melonjak-lonjak badan sambil menyeghongeh! :) Super excited la tu kan? Bagus juga ada kereta mainan ni sebab Aariz belajar tolak kereta ni sekaligus dia belajar jalan kan? Tak perlu beli walker. Jimat jimat. Rasanya ramai parents dah tahu tentang keburukan walker kan? Even kat Kanada pun dah 'BAN' walker ni. Haaaa kalau nak tahu, bab tu kita cerita next time ya. :)

Saya plan nak kerapkan tandem nursing sepanjang cuti 6 hari ni. Kumpul seberapa banyak EBM dengan bantuan Aariz nanti. Hehehe. Kalau sehari target sama macam kat opis 8oz x 3sesi = 24oz (roughly) Alhamdulillah kan? 24oz kali pulak dengan 6 hari, dah ada 144oz!! Yes! Mindset semua ni.. mindset.. Semoga Allah permudahkan usaha ini.

Okay itu saja buat masa ni. Aariz pun nak mengempeng dah ni.

Selamat mengepam untuk semua breastfeeding mom!! :)







 

Nadia Bakar© - Hidup Lebih Mudah Dengan EO Copyright © 2013