12 October 2013

EBM Oh! EBM...

Assalamualaikum semua!

(Ini Entry malam semalam, tapi disebabkan terlena waktu menyusukan Aariz, sambung pagi ni pulak.)

Hari ni memang mood bekerja memang kategori semangat sangat rasanya! Mau nye tak semangat, mulai esok ai is cuti sampai Khamis minggu depan yawwww!! Alangkah indah jikalau cuti sampai ke hari Jumaat kan? Dah jadi 9 hari cuti (termasuk Sabtu & Ahad). Wajiblah semangat sangat kan?

Tempoh 6 hari cuti ni memang best lah sangat sebab saya dah gian nak buat stock EBM untuk Aariz. Kali ni nak test lidah Aariz dengan EBM 6 hari punya! Waktu dia baby lagi, memang demand. Taknak EBM lebih daripada 2-3 hari gitu. Paling lama punya EBM ialah hari Sabtu yang diminum pada hari Isnin. Mananya saya tak terkejar-kejar pulun nak pam sampai kadang-kadang tu rasa nak nangis tengok peti ais kosong. Kais hari ni untuk esok hari. Begitulah rutin saya dari Aariz 3bulan sampai dah nak masuk 1tahun 2bulan Ahad ni. Haish! Kejap je masa berlalu kan. Tak puas lagi peluk baby Aariz.

Sebab tu ada yang cakap, bila anak kecik lagi kita sibuk nak anak cepat besar. Kononnya mudah sikit nak jaga. Yelah kan, baby ni kejap-kejap nak menyusu, pastu kita terpaksa jaga banyak benda. Tak boleh bawak gi mana-mana tempat crowded sangat. Bila dah besar sikit, geram dengan macam-macam perangai anak. Pun bising pulak kekdahnye.. "Hai la anak, meh la masuk perut mak balik!". Hahaha. Situasi ni my SIL pernah luahkan pada suatu hari tu. Tak sangka itu jugak yang saya rasa sekarang. Huhu.. Takpelah, apa yang penting dan lagi dipentingkan ialah kita hargai masa bersama anak kan? Hargai mereka dengan kasih sayang, didikan, pujian yang sentiasa untuk setiap kejayaan mereka walaupun hanya sekadar pandai menepuk tangan tapi tak berbunyi seperti Aariz. Hahahaha. Serius lucu! Tapi saya tetap puji Aariz pandainyaaaaa!!


Tak pandai nak naik, dia tolak ke depan ke belakang pastu terbalikkan ke kiri, kanan dan tegakkan ke atas. Aariz rasa kejayaan besar sangat tu! Kalau tak, takde la dia tepuk tangan, melonjak-lonjak badan sambil menyeghongeh! :) Super excited la tu kan? Bagus juga ada kereta mainan ni sebab Aariz belajar tolak kereta ni sekaligus dia belajar jalan kan? Tak perlu beli walker. Jimat jimat. Rasanya ramai parents dah tahu tentang keburukan walker kan? Even kat Kanada pun dah 'BAN' walker ni. Haaaa kalau nak tahu, bab tu kita cerita next time ya. :)

Saya plan nak kerapkan tandem nursing sepanjang cuti 6 hari ni. Kumpul seberapa banyak EBM dengan bantuan Aariz nanti. Hehehe. Kalau sehari target sama macam kat opis 8oz x 3sesi = 24oz (roughly) Alhamdulillah kan? 24oz kali pulak dengan 6 hari, dah ada 144oz!! Yes! Mindset semua ni.. mindset.. Semoga Allah permudahkan usaha ini.

Okay itu saja buat masa ni. Aariz pun nak mengempeng dah ni.

Selamat mengepam untuk semua breastfeeding mom!! :)







09 October 2013

I AM NOT A LITTLE BABY!!

Lagi 4 hari Aariz genap 1 tahun 2 bulan usianya.
Sejak dia berusia 1 tahun, macam-macam perkara baru yang saya nampak pada Aariz. Semuanya melucukan dan tak kurang jugak membimbangkan. Hahaha.

1. Aariz dah pandai tepuk tangan, mula-mula memang dia malu-malu kucing bila saya nyanyikan lagu Tepuk Amai-amai. Sampai tertunduk-tunduk nak sujud dia sengih. Tapi bila dah lama-lama, saya suruh dia tepuk tangan, terus dia tepuk tangan walaupun tak berbunyi. (I wish one day I can snap one picture of it!)

2. Aariz dah pandai melambai. Bila cakap Bye Bye, dia pun melambai-lambai ke atas ke bawah. Hahaha. Tapi yang saya perasan, dia akan lambai dengan tangan kiri sahaja. Waktu tengah menyusu pun dok melambai-lambai jugak. (Kadang-kadang meremang bulu roma dia pandang atas sambil melambai waktu menyusu!)

3. Aariz dah pandai salam dan cium tangan. Tapi mulut mesti nganga waktu orang hulur suruh cium tangan. Hahaha. Masih belum pasti kenapa beliau mesti mengangakan mulut.

4. Aariz dah pandai 'sayang' (cium) pipi ibu dan ayah. Pun nganga mulut! Haih la anak. Basah pipi dibuatnya!

5. Aariz dah pandai panjat sofa, meja komputer, meja makan (tinggi paras lutut saya). Haaa part ni memang bimbang dan panik bila tiba-tiba nampak dia dah tersengih-sengih dok atas sofa especially! Pertama kali dia panjat sofa, memang tertonggeng ke bawah waktu dia nak turun, tapi nasib baik sempat saya tarik dia. Allah... berderau darah, tuhan je yang tahu.


6. Aariz dah pandai marah bila kita ambil barang yang sedang dia pegang. Menjerit sekuat hati seolah-olah dalam hatinya 'THAT IS MINE!!!'.

7. Aariz dah pandai berdiri dan melangkah 2-3 tapak ke hadapan. Gayat lagi agaknya. Takpe Aariz, kita usaha lebih lagi ya!

8. Aariz dah pandai dancing bila dengar lagu. Goyang-goyang badan gitu. Memang tergelak besar kalau tengok. Lagu Aizat - Sungai Lui tu pun dia boleh goyang-goyang!!


NOTA KAKI : Kena ingatkan diri cari selawat, zikir-zikir untuk Aariz hari ni. Modal untuk Ibu tidurkan Aariz nanti.

07 October 2013

HOMESTAY KEMAMAN YANG BEST!

Ieka.Ana.Is Homestay namanya!
First time baca signboard kecil di depan rumah ini, memang saya tersenyum sendiri. Comel!
Sepanjang 2 hari 2 malam di sana, saya tak sempat nak tangkap gambar sangat sebab sibuk dengan Aariz. 
Kami memilih homestay sebab datang dalam kuantiti ahli keluarga yang ramai kan? Jadi lebih jimat kalau tinggal di homestay je. Memandangkan kami akan tinggal di sana selama 2 hari, lebih berbaloi kalau memilih homestay berbanding hotel/motel. Lebih homely gitu.

Alhamdulillah 'owner' homestay ni pun sangat baik orangnya. Beliau sanggup tunggu kami sampai dan tak jemu bagi 'direction' ke homestay tu walaupun dah malam sebab daripada tol Jabor memang tak banyak signboard. Terkial-kial kami cari jalan. Hahaha. Kami sampai pun dalam jam 10.30malam gitu.

First yang terlintas dalam kepala ialah kebersihan! Yup! Saya memang skeptikal sikit tentang kebersihan di homestay memandangkan pernah ada pengalaman yang kurang enak menginap di sebuah homestay sebelum tu. Pengsan nak tido situ dengan taik tikus bersepah-sepah! Kita ada kecik lagi lah 'particular' bab-bab ni kan? Haish! Okay, abaikan kisah itu. Nak cerita pun geli tekak.

Apa yang best kat homestay Ieka.Ana.Is Homestay ni?

1. Bersih
2. Dapur yang kemas
3. Dua daripada tiga bilik ada aircond.
4. Bilik Air yang bersih dan kemas. (Takde pecah sana sini)
5. Iron yang berat (Saya memang suka iron yang berat 1.8kg ke 2kg. Tak susah nak tekan kuat-kuat kan?)

Jadi, untuk mereka yang mencari homestay kat Kemaman, homestay Ieka.Ana.Is ni memang highly recommended by me. (Saya tak dapat bayaran pun bagi review ni ye. Hahaha)

Boleh terus hubungi Puan Sue atau En.Rif untuk pertanyaan lanjut :

Puan Sue : 012-415 2251
En.Rif : 019-915 7205

 

02 October 2013

HIS VERY 1ST BIRTHDAY

Assalamualaikum dan hai semua!!

Wah! Lebih sebulan tak menaip kat blog! Sibuk lah katakan...
Orang ada anak lah katakan. Ibu bekerjaya pulak tu yek?

Ini backdated entry sebenarnya.
Sepatutnya entry ni dibuat pada 13 September yang lepas. Bersamaan dengan Ulang Tahun pertama Aariz. :) Dah sebelas bulan dok ulang bulan kan. Haaa ni dah sampai setahun pun kiraannya!

Alhamdulillah dah setahun pun Aariz. Kalau campur dengan 9 bulan dalam perut, dah setahun 9 bulan lah kan?

Nothing special on his birthday. Cuma ada hadiah baju baru daripada DH dan colleague nya! Langkawi mari! DH beli waktu beliau outstation ke sana sejak Isnin sebelum tu. Kami sambut di rumah MIL (Mother In Law) saja dalam kesederhanaan yang sangat menyenangkan.

Memang ada beli kek, tapi Aariz masih TIDAK DIBENARKAN MAKAN lagi sebab kandungan gula yang tinggi dalam kek dan ditambah pula dengan Aariz yang masih lagi EBF (Exclusive Breastfeeding). In shaa Allah akan teruskan EBF sampai Aariz dua tahun atau kalau Aariz nak teruskan lagi selepas dua tahun, tak mengapa lah! Bila-bila Aariz nak wean off sendiri pun tak jadi masalah untuk saya. Dalam Al-Quran pun ada ayat yang menggalakkan penyusuan dengan ASI (Air Susu Ibu) selama 2 tahun kan?
Surah Al-Baqarah (Ayat 233) Maksudnya :
Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu; dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya; dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). kemudian jika keduanya (suami isteri mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan.

Syukur Alhamdulillah pada Allah yang mengizinkan saya meneruskan EBF Aariz sampai ke saat ini dan memang saya doakan semoga dapat melengkapkan tempoh 2 tahun. DH pun sangat supportive walaupun pada mulanya DH kurang bersetuju dengan cita-cita saya ini. Hehehe.

Saya yakin mesti ada hikmahnya Allah sarankan sebegitu rupa kan? Sebab tiada yang sia-sia dalam setiap penciptaanNYA.

Tapi kalau dikenang-kenangkan saat Aariz akan wean off nanti, memang boleh meleleh air mata I tell you. Kadang-kadang waktu tengah pam dok teringat-ingat, mesti kena stop pam sekejap. Cari mood balik.

Memang betul, dalam proses penyusuan ni ada 'roh' di antara ibu dan anak. Ada bonding yang Allah ciptakan. Hanya mereka yang melaluinya saja dapat rasa sebab soal ni memang tak boleh nak describe dengan kata-kata.. Tahniah pada semua ibu-ibu yang menyusukan anak dengan ASI ya! :)

Wah! Dah cerita bab breastfeeding lak aii! Mak ni kalau cakap pasal breastfeeding memang seronok!
Entry ni pasal birthday Aariz lah Nadia! Hehehe.

Sayangnya semua gambar waktu birthday Aariz ada dalam handphone DH. Jadi entry ini tiada gambar waktu birthday lah ya.