Tajamkan Inner Tudung

Rabu, 16 Oktober 2013

Assalamualaikum.

Bagi mereka yang mempunyai wajah yang bujur sireh pasti tiada masalah untuk menggayakan pelbagai jenis tudung seperti shawl dan syria contohnya. Tapi bagi wanita yang mempunyai wajah yang bulat (saya pun!) pasti akan jeles sikit lah sebab agak terbatas (kalau malu-malu lah) nak menggayakan shawl dengan inner kan?

Saya masih ingat lagi sekitar tahun 2008 tudung syria baru masuk ke Malaysia dan saya pun terhegeh-hegeh nak cuba pakai sebab nampak mudah inner dan tudungnya sahaja kan? Plus waktu tu tudung syria memang nampak rare sebab orang masih pakai tudung bawal lagi. Tu yang hati berbunga-bunga je nak cuba pakai sesuatu yang baru.

Muka saya bulat, jadi memang melekap baik punye inner kat dahi ni kan. Tapi saya pekakkan telinga je bila ada kawan-kawan yang menegur dan paling tak boleh lupa sekali colleague yang berbangsa cina pun tanya satu soalan lucu, "Kenapa you pakai tudung indon ni?" Hahaha. Amboi amoi ni, pernah gi Indonesia ke pun. Tapi saya macam biasa lah, degil je. Tak hairan pun orang nak cakap ape. Hahaha.

Credit pic : A2 Shoppe

Credit pic : A2 Shoppe

So entry kali ni nak share tips macam mana nak tajamkan inner tudung supaya nampak runcing gitu. Okay jom sediakan bahan-bahannya (macam nak ajar buat kek!!)

First, kita tengok bahagian yang akan digunting ya. Sila lihat gambarajah di bawah. Bahagian yang putus-putus tu ialah kawasan yang akan digunting untuk menajamkan inner kita ye kawan-kawan.




Bahan-bahan : Inner dan Gunting.

Regangkan bahagian yang akan ditetas supaya kita tak tergunting inner sekali ye.
Gunting benang perlahan-lahan. 
(Bahasa lainnya tetas)
Kalau nak tetas guna cutter pun boleh.

Selesai menggunting, sila simpulkan 2 benang ini untuk matikan guntingan tadi. Kalau tak, nanti sikit-sikit akan terkoyak sampai habis. Hahaha.

Okay dah siap tetas & jahit hujungnya!

Ini rupa inner yang dah selamat ditetas dari tepi.


Macam ni cara pakainya ya.
Credit : terbaikdariladang.com
So lepas ni takde masalah lagi nak menggayakan shawl atau syria kan? Good Luck!

Halau Nyamuk Tanpa Ubat Nyamuk

Assalamualaikum..

Suatu ketika pernah viral di FB tentang teknik halau nyamuk secara alami. Tapi waktu tu saya skeptikal jugak nak cuba sebab dah terbiasa kalau nak halau nyamuk mesti kena spray 1 rumah kan? Tak pun guna yang letrik punya. Tapi bila dah ada Aariz ni, banyak benda yang saya fikir sebab bimbang akan memudaratkan kesihatan dia kan.

So teknik secara alami ni hanya guna dua bahan yang tidak bersifat kimia, yang memang ade kat dapur rumah kita pun : Limau nipis & bunga cengkih!

Pertama kali mencuba, saya hanya gunakan sebiji limau nipis yang dibelah dua. Diletakkan di atas 1 piring. Letak kat tempat yang memang nyamuk dok suka melepak. Memang CONFIRM nyamuk tak lepak situ dah. Jumlah limau nipis tu bergantung pada keinginan sebab ada jugak yang letak 6 potong limau nipis (3 biji) dalam 1 piring.

1. Limau Nipis
2. Bunga Cengkih secukup rasa
3. Pisau (semestinya! nak potong kan...)

Kalau letak banyak limau nipis, boleh tahan sehingga dua tiga hari sebelum semua limau mengering. Boleh jugak gantikan limau nipis dengan lemon. Besar sikit dan lambat sikit nak kering kan?

Ada jugak yang gunakan kulit limau sebagai bahan penghalau nyamuk dan memang berkesan. Jadi, limau yang korang makan tu boleh lah simpan dan cuba teknik ni ya!

Lemon

Kulit Limau

Teknik alami sebegini bukan saja murah, mudah dan semestinya selamat tanpa bahan kimia. :)

Tak rugi mencuba kan?

EBM Oh! EBM...

Sabtu, 12 Oktober 2013

Assalamualaikum semua!

(Ini Entry malam semalam, tapi disebabkan terlena waktu menyusukan Aariz, sambung pagi ni pulak.)

Hari ni memang mood bekerja memang kategori semangat sangat rasanya! Mau nye tak semangat, mulai esok ai is cuti sampai Khamis minggu depan yawwww!! Alangkah indah jikalau cuti sampai ke hari Jumaat kan? Dah jadi 9 hari cuti (termasuk Sabtu & Ahad). Wajiblah semangat sangat kan?

Tempoh 6 hari cuti ni memang best lah sangat sebab saya dah gian nak buat stock EBM untuk Aariz. Kali ni nak test lidah Aariz dengan EBM 6 hari punya! Waktu dia baby lagi, memang demand. Taknak EBM lebih daripada 2-3 hari gitu. Paling lama punya EBM ialah hari Sabtu yang diminum pada hari Isnin. Mananya saya tak terkejar-kejar pulun nak pam sampai kadang-kadang tu rasa nak nangis tengok peti ais kosong. Kais hari ni untuk esok hari. Begitulah rutin saya dari Aariz 3bulan sampai dah nak masuk 1tahun 2bulan Ahad ni. Haish! Kejap je masa berlalu kan. Tak puas lagi peluk baby Aariz.

Sebab tu ada yang cakap, bila anak kecik lagi kita sibuk nak anak cepat besar. Kononnya mudah sikit nak jaga. Yelah kan, baby ni kejap-kejap nak menyusu, pastu kita terpaksa jaga banyak benda. Tak boleh bawak gi mana-mana tempat crowded sangat. Bila dah besar sikit, geram dengan macam-macam perangai anak. Pun bising pulak kekdahnye.. "Hai la anak, meh la masuk perut mak balik!". Hahaha. Situasi ni my SIL pernah luahkan pada suatu hari tu. Tak sangka itu jugak yang saya rasa sekarang. Huhu.. Takpelah, apa yang penting dan lagi dipentingkan ialah kita hargai masa bersama anak kan? Hargai mereka dengan kasih sayang, didikan, pujian yang sentiasa untuk setiap kejayaan mereka walaupun hanya sekadar pandai menepuk tangan tapi tak berbunyi seperti Aariz. Hahahaha. Serius lucu! Tapi saya tetap puji Aariz pandainyaaaaa!!


Tak pandai nak naik, dia tolak ke depan ke belakang pastu terbalikkan ke kiri, kanan dan tegakkan ke atas. Aariz rasa kejayaan besar sangat tu! Kalau tak, takde la dia tepuk tangan, melonjak-lonjak badan sambil menyeghongeh! :) Super excited la tu kan? Bagus juga ada kereta mainan ni sebab Aariz belajar tolak kereta ni sekaligus dia belajar jalan kan? Tak perlu beli walker. Jimat jimat. Rasanya ramai parents dah tahu tentang keburukan walker kan? Even kat Kanada pun dah 'BAN' walker ni. Haaaa kalau nak tahu, bab tu kita cerita next time ya. :)

Saya plan nak kerapkan tandem nursing sepanjang cuti 6 hari ni. Kumpul seberapa banyak EBM dengan bantuan Aariz nanti. Hehehe. Kalau sehari target sama macam kat opis 8oz x 3sesi = 24oz (roughly) Alhamdulillah kan? 24oz kali pulak dengan 6 hari, dah ada 144oz!! Yes! Mindset semua ni.. mindset.. Semoga Allah permudahkan usaha ini.

Okay itu saja buat masa ni. Aariz pun nak mengempeng dah ni.

Selamat mengepam untuk semua breastfeeding mom!! :)







I AM NOT A LITTLE BABY!!

Rabu, 9 Oktober 2013

Lagi 4 hari Aariz genap 1 tahun 2 bulan usianya.
Sejak dia berusia 1 tahun, macam-macam perkara baru yang saya nampak pada Aariz. Semuanya melucukan dan tak kurang jugak membimbangkan. Hahaha.

1. Aariz dah pandai tepuk tangan, mula-mula memang dia malu-malu kucing bila saya nyanyikan lagu Tepuk Amai-amai. Sampai tertunduk-tunduk nak sujud dia sengih. Tapi bila dah lama-lama, saya suruh dia tepuk tangan, terus dia tepuk tangan walaupun tak berbunyi. (I wish one day I can snap one picture of it!)

2. Aariz dah pandai melambai. Bila cakap Bye Bye, dia pun melambai-lambai ke atas ke bawah. Hahaha. Tapi yang saya perasan, dia akan lambai dengan tangan kiri sahaja. Waktu tengah menyusu pun dok melambai-lambai jugak. (Kadang-kadang meremang bulu roma dia pandang atas sambil melambai waktu menyusu!)

3. Aariz dah pandai salam dan cium tangan. Tapi mulut mesti nganga waktu orang hulur suruh cium tangan. Hahaha. Masih belum pasti kenapa beliau mesti mengangakan mulut.

4. Aariz dah pandai 'sayang' (cium) pipi ibu dan ayah. Pun nganga mulut! Haih la anak. Basah pipi dibuatnya!

5. Aariz dah pandai panjat sofa, meja komputer, meja makan (tinggi paras lutut saya). Haaa part ni memang bimbang dan panik bila tiba-tiba nampak dia dah tersengih-sengih dok atas sofa especially! Pertama kali dia panjat sofa, memang tertonggeng ke bawah waktu dia nak turun, tapi nasib baik sempat saya tarik dia. Allah... berderau darah, tuhan je yang tahu.


6. Aariz dah pandai marah bila kita ambil barang yang sedang dia pegang. Menjerit sekuat hati seolah-olah dalam hatinya 'THAT IS MINE!!!'.

7. Aariz dah pandai berdiri dan melangkah 2-3 tapak ke hadapan. Gayat lagi agaknya. Takpe Aariz, kita usaha lebih lagi ya!

8. Aariz dah pandai dancing bila dengar lagu. Goyang-goyang badan gitu. Memang tergelak besar kalau tengok. Lagu Aizat - Sungai Lui tu pun dia boleh goyang-goyang!!


NOTA KAKI : Kena ingatkan diri cari selawat, zikir-zikir untuk Aariz hari ni. Modal untuk Ibu tidurkan Aariz nanti.

Vaksin Atau Tidak?

Kalau anda perasan, isu vaksin memang tak pernah sunyi diperkatakan dan didebatkan especially sejak ramai parents yang lantang bersuara tentang vaksinasi ini di media sosial seperti Facebook dan Blog. Saya kira, para ibu bapa mesti perasan tentang isu ini kan?
Mana-mana post atau entry yang melibatkan vaksinasi, memang 'panas' dengan pelbagai komen yang membina lagi berilmiah, tak kurang jugak yang menghina. Takpe, ini Malaysia kan, semua orang bebas bersuara dan menyatakan pendapat masing-masing mengikut kepercayaan yang diyakini.

Vaksin atau tidak, 100% bergantung pada kebenaran (consent) ibu bapa, dan tak sepatutnya ibu bapa ambil mudah soal ini memandangkan terdapat juga kesan advers (adverse effect) selepas pengambilan vaksin seperti yang tertulis di dalam Vaccine Insert Package (Sisipan vaksin) dan Garis Panduan Farmakovigilans-Keselamatan Vaksin di Malaysia (Muka surat 7). Tambahan, ibu bapa sebenarnya ada pilihan sama ada nak teruskan vaksinasi untuk anak atau tidak. Asalkan anda ambil peduli dan terus mengkaji melalui pembacaan dan merujuk pada mereka yang arif dan jujur, anda pasti akan dapat membulatkan keputusan mana yang anda akan pilih demi si kecil yang tersayang dengan yakin.

GPF (Garis Panduan Farmakovigilans) Muka Surat 7.
Semalam viral di Facebook tentang penyanyi Nurul dan suaminya memilih untuk tidak memvaksin bayi baru mereka yang selamat dilahirkan pada 3 Oktober 2013 lepas. Sebaliknya memilih alternatif lain iaitu Homeopati. Sedikit petikan kata-kata Nurul :


Baca cerita penuh di Kosmo Online.

Kalau baru-baru ni ramai ibu yang PM Wardina Safiyyah tentang vaksin, saya pasti lepas ni ramai yang akan PM Nurul untuk bertanyakan tentang hal ini.

Tahniah di atas keputusan yang bijak & berani Nurul dan suami kerana hasil usaha gigih mereka dengan memperbanyakkan kajian dan bertanyakan kepada pakar yang arif dan jujur sebelum mengambil keputusan memilih kaedah lain untuk kesihatan anak mereka. Ya. Vaksinasi bukanlah satu-satunya jalan seperti tiada ikhtiar lain sebagai jaminan tahap kesihatan anak yang optimum demi mengelakkan sebarang penyakit.

Apa-apa pun, pendapat peribadi saya, ambil lah seberapa banyak masa untuk ambil tahu soal vaksin ini sebab yang biasa-biasa kita dengar nurse akan cakap anak akan demam & sakit di tempat suntikan selepas dicucuk. Tapi kesan advers yang lain-lain kita tak tahu. Walhal di dalam GPF keluaran KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) ini ada menyenaraikan kesan minor dan major. Bukan setakat sakit di tempat suntikan dan demam sahaja sebab sistem badan anak masing-masing tidak sama. Mungkin anak si A okay saja, takde demam sekalipun, tapi anak kita? Takkan rugi pun kalau kita ambil tahu soal ini sebab sebagai ibu bapa, semua nak yang terbaik untuk anak-anak kan? Anda juga boleh dapatkan seberapa banyak pendapat berkenaan isu ini dengan beberapa doktor yang berlainan dan nilailah dengan sebaik-baik penilaian.

Oh ya! Ada satu buku yang menarik dan sesuai untuk dibaca oleh ibu bapa iaitu The Vaccine Book yang ditulis oleh Pakar Kanak-kanak ; Dr. Robert W.Sears (MD, FAAP) yang tidak berat sebelah berdasarkan fakta yang adil.

Isi kandungan buku ini membincangkan dengan menyeluruh tentang vaksin termasuk isi kandungan vaksin, kesan advers yang mungkin dialami selepas pengambilan vaksin dan jenis-jenis penyakit bagi setiap vaksin.


PRAKATA
Tujuan asal entry ini sama sekali bukan untuk mengajak, menghasut atau mengajar semua ibu bapa agar tidak memvaksin anak anda sebab saya tak untung apa-apa pun. Tapi sebagai ibu, saya sama seperti anda, Nurul dan ibu-ibu di luar sana yang sentiasa belajar dan terus berusaha menjadi ibu yang baik dan prihatin tentang anak dalam segenap sudut. Jika anda memilih vaksin untuk anak anda, teruskan. Jika anda tidak memilih vaksin pun, teruskan. Kita punya sebab yang tersendiri dan keyakinan tertentu berdasarkan keputusan yang kita ambil kan?

Lain-lain pembacaan tentang vaksin :

1. Malaysian Vaccine Exposed

2. Page Malaysian Vaccine Exposed

3. Garis Panduan Farmakovigilans - Keselamatan Vaksin di Malaysia (PDF)

4. Vactruth

5. Centers for Disease Control and Prevention (Senarai isi kandungan vaksin)

6. Kisah Benar AEFI (Adverse Effect Following Immunization) - Baby Nasuha


DISCLAIMER/PENAFIAN : 
Entry ini bukan bertujuan untuk mengajak atau menyuruh ibu bapa untuk tidak memvaksin anak. Tujuan sebenar entry ini adalah untuk berkongsi maklumat tentang vaksinasi dan betapa pentingnya sikap ambil tahu ibu bapa dalam soal ini. 

Keputusan untuk meneruskan vaksinasi anak atau tidak tetap berbalik kepada 'consent' setiap ibu bapa. Bukan semata-mata sebab entry ini sebagai medium untuk ibu bapa tidak memvaksin anak. Oleh sebab itu, buatlah keputusan yang tepat berdasarkan 'informed decision' sebagai contoh Nurul dan suaminya yang mengkaji dan bertanya kepada yang arif dan jujur dalam soal vaksin. Malah, bukan sebab ikut-ikutan atau sebab ramai ibu bapa yang memvaksin anak dan juga bukan sebab membuta tuli ikut 'tradisi cucuk' sejak dulu lagi yakni anda sendiri tidak tahu dan tidak mahu ambil tahu tentang isu vaksin ini tapi sekadar melengkapkan temujanji di klinik tanpa mengetahui apa rasional nya anda bertindak sedemikian.


P/S : Tahniah kepada Nurul dan suami di atas kelahiran baby Z mereka.

HOMESTAY KEMAMAN YANG BEST!

Isnin, 7 Oktober 2013

Ieka.Ana.Is Homestay namanya!
First time baca signboard kecil di depan rumah ini, memang saya tersenyum sendiri. Comel!
Sepanjang 2 hari 2 malam di sana, saya tak sempat nak tangkap gambar sangat sebab sibuk dengan Aariz. 
Kami memilih homestay sebab datang dalam kuantiti ahli keluarga yang ramai kan? Jadi lebih jimat kalau tinggal di homestay je. Memandangkan kami akan tinggal di sana selama 2 hari, lebih berbaloi kalau memilih homestay berbanding hotel/motel. Lebih homely gitu.

Alhamdulillah 'owner' homestay ni pun sangat baik orangnya. Beliau sanggup tunggu kami sampai dan tak jemu bagi 'direction' ke homestay tu walaupun dah malam sebab daripada tol Jabor memang tak banyak signboard. Terkial-kial kami cari jalan. Hahaha. Kami sampai pun dalam jam 10.30malam gitu.

First yang terlintas dalam kepala ialah kebersihan! Yup! Saya memang skeptikal sikit tentang kebersihan di homestay memandangkan pernah ada pengalaman yang kurang enak menginap di sebuah homestay sebelum tu. Pengsan nak tido situ dengan taik tikus bersepah-sepah! Kita ada kecik lagi lah 'particular' bab-bab ni kan? Haish! Okay, abaikan kisah itu. Nak cerita pun geli tekak.

Apa yang best kat homestay Ieka.Ana.Is Homestay ni?

1. Bersih
2. Dapur yang kemas
3. Dua daripada tiga bilik ada aircond.
4. Bilik Air yang bersih dan kemas. (Takde pecah sana sini)
5. Iron yang berat (Saya memang suka iron yang berat 1.8kg ke 2kg. Tak susah nak tekan kuat-kuat kan?)

Jadi, untuk mereka yang mencari homestay kat Kemaman, homestay Ieka.Ana.Is ni memang highly recommended by me. (Saya tak dapat bayaran pun bagi review ni ye. Hahaha)

Boleh terus hubungi Puan Sue atau En.Rif untuk pertanyaan lanjut :

Puan Sue : 012-415 2251
En.Rif : 019-915 7205

 

HIS VERY 1ST BIRTHDAY

Rabu, 2 Oktober 2013

Assalamualaikum dan hai semua!!

Wah! Lebih sebulan tak menaip kat blog! Sibuk lah katakan...
Orang ada anak lah katakan. Ibu bekerjaya pulak tu yek?

Ini backdated entry sebenarnya.
Sepatutnya entry ni dibuat pada 13 September yang lepas. Bersamaan dengan Ulang Tahun pertama Aariz. :) Dah sebelas bulan dok ulang bulan kan. Haaa ni dah sampai setahun pun kiraannya!

Alhamdulillah dah setahun pun Aariz. Kalau campur dengan 9 bulan dalam perut, dah setahun 9 bulan lah kan?

Nothing special on his birthday. Cuma ada hadiah baju baru daripada DH dan colleague nya! Langkawi mari! DH beli waktu beliau outstation ke sana sejak Isnin sebelum tu. Kami sambut di rumah MIL (Mother In Law) saja dalam kesederhanaan yang sangat menyenangkan.

Memang ada beli kek, tapi Aariz masih TIDAK DIBENARKAN MAKAN lagi sebab kandungan gula yang tinggi dalam kek dan ditambah pula dengan Aariz yang masih lagi EBF (Exclusive Breastfeeding). In shaa Allah akan teruskan EBF sampai Aariz dua tahun atau kalau Aariz nak teruskan lagi selepas dua tahun, tak mengapa lah! Bila-bila Aariz nak wean off sendiri pun tak jadi masalah untuk saya. Dalam Al-Quran pun ada ayat yang menggalakkan penyusuan dengan ASI (Air Susu Ibu) selama 2 tahun kan?
Surah Al-Baqarah (Ayat 233) Maksudnya :
Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu; dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya; dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). kemudian jika keduanya (suami isteri mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan.

Syukur Alhamdulillah pada Allah yang mengizinkan saya meneruskan EBF Aariz sampai ke saat ini dan memang saya doakan semoga dapat melengkapkan tempoh 2 tahun. DH pun sangat supportive walaupun pada mulanya DH kurang bersetuju dengan cita-cita saya ini. Hehehe.

Saya yakin mesti ada hikmahnya Allah sarankan sebegitu rupa kan? Sebab tiada yang sia-sia dalam setiap penciptaanNYA.

Tapi kalau dikenang-kenangkan saat Aariz akan wean off nanti, memang boleh meleleh air mata I tell you. Kadang-kadang waktu tengah pam dok teringat-ingat, mesti kena stop pam sekejap. Cari mood balik.

Memang betul, dalam proses penyusuan ni ada 'roh' di antara ibu dan anak. Ada bonding yang Allah ciptakan. Hanya mereka yang melaluinya saja dapat rasa sebab soal ni memang tak boleh nak describe dengan kata-kata.. Tahniah pada semua ibu-ibu yang menyusukan anak dengan ASI ya! :)

Wah! Dah cerita bab breastfeeding lak aii! Mak ni kalau cakap pasal breastfeeding memang seronok!
Entry ni pasal birthday Aariz lah Nadia! Hehehe.

Sayangnya semua gambar waktu birthday Aariz ada dalam handphone DH. Jadi entry ini tiada gambar waktu birthday lah ya.




 

Nadia Bakar© - Perfume Original Branded Copyright © 2013