Dedor-dedor...

Khamis, 1 Ogos 2013

Assalamualaikum dan hai semua!

Second entry untuk hari ini. Gila kan? Hahaha. Tiba-tiba terasa nak menaip je kat blog hari ni. Pasai apa pun tak tau aih!

Sebenarnya entry ni nak publish Ahad lepas, tapi macam biasalah kan, emak kesibukan tahap melampau bila hujung-hujung minggu sekarang. Tak macam waktu single mingle dulu. Tak macam waktu berdua je dengan DH dulu-dulu kala ye dok? Life change omputeh kata.

Sabtu lepas, tanggal 27 Julai 2013, badan Aariz dedor-dedor sikit pagi tu.
Dedor-dedor? Amende tu yong? Hehehe..
Orang Perak panggil dedor (dedar) ni memaksudkan panas suam-suam badan..

Sekali Google terjumpa ini! Tu lah maksud dedar ye kawan-kawan. Hehehe. Setelah diPerakkan perkataan dedar itu, maka terhasillah dedor. :) Okay mudah sikit nak bercerita lepas ni kalau dah faham maksudnya ya.
Tunggu apa lagi, pi LIKE cepat Mykamus Professional Edition.

I baru LIKE! Hahaha

Bangun pagi Sabtu tu badan Aariz dah dedor-dedor.
Saya terus tanggalkan baju dan seluar Aariz. Tinggal pampers je. Ambil ACV (Apple Cider Vinegar) atau dalam Bahasa Melayunya ialah Cuka Epal kat dapur.
Tuang satu penutup ACV tu dalam bekas, lepas tu campur dengan air. Wah! Serius semerbak masam-masam pedor baunya! (Orang Perak kata!) Untuk pengetahuan, ACV, cuka kurma, cuka putih dan asam jawa, air hirisan lemon adalah bahan-bahan yang mampu mengurangkan suhu badan yang tinggi ya. Sifat keasidan bahan-bahan ini mampu menarik haba daripada kulit atau daripada kepala bersurai ke seluruh badan dan haba yang bergerak itu dapat menjadi salah satu alat aktif melawan jangkitan.

Okay. Ambil sepasang stoking, rendam sekejap dalam bekas ACV tadi. Lepas tu sarungkan ke kaki Aariz. Mujurlah Aariz aktif dan mahu menyusu dengan kerapnya! :) Tu lah the power of breastfeeding!

Kenapa mesti pakai stoking basah ni? (Wet Socks - Teknik Hidroterapi)

Dr. Mehmet Oz, MD cakap, kaki kita mengandungi kepekatan kelenjar peluh yang lebih tinggi, jadi ini dapat membantu dalam pembebasan haba.

Banyak-banyak mainan, besen ni jugak yang Aariz nak main. Buat gendang!
Itu Mr.Snail. Ayah baru belikan untuk Aariz. Satu rumah Aariz kejar Mr.Snail ni! 
Akhirnya! Ini bukan Aariz masuk sendiri. Tapi emak dia yang masukkan dia dalam ni. Saja nak bagi dia merasa. Nampak kan muka Aariz cemane? Panik! Hehehe. 
Bila Aariz demam, automatiklah ibu dan ayahnya kena jadi pelawak sebab saya percaya bayi yang gembira akan mudah sembuh dari sebarang sakit. Macam kita jugak kan? Kok monyok je.. Bila nak sihatnya?

Satu lagi, bila Aariz demam macam ni, saya mesti tidur peluk Aariz. Buat masa ni, sebab Aariz pun kecil lagi kan, Aariz tidur atas dada ibu lah dulu :) In shaa Allah dia berhenti merengek. Tidur sambil dengar degupan jantung ibu. Serius seronok dengan 'moment' macam tu. Alhamdulillah dalam tengahari tu suhu badan Aariz dah kembali normal. :) Kalau dulu saya panik dan rasa nak nangis kalau Aariz demam, kini tidak lagi! :) Alhamdulillah. Ini semua saya dapat daripada kumpulan sokongan seperti Laman Kesihatan Ibu, Bayi dan Anak-anak di FB. Anda semua boleh la request untuk join. Serius tak rugi! Banyak ilmu parenting yang boleh dapat daripada mereka di Group ini! :) Paling penting, tiada penggunaan 'ubat-ubatan dan dadah' ya, semuanya berasaskan teknik natural semata-mata!

Oh lupa nak ucapkan Happy World Breastfeeding Week to all breastfeeding mommies!!! :)







 

Nadia Bakar© - Perfume Original Branded Copyright © 2013