Bukan Tak Boleh Panjang-Panjang...

Selasa, 6 Ogos 2013

Assalamualaikum dan hai semua!

Korang mesti pernah solat di  mana-mana surau shopping mall kan? Macam mana pengalaman korang?
Saya seboleh-bolehnya pilih untuk bersolat di rumah sebelum keluar bershopping sebab saya memang kurang gemar untuk bersolat di surau shopping mall. Lebih-lebih lagi waktu Maghrib sebab masanya pendek kan? Tapi kalau tak ada pilihan lain, terpaksa juga lah kan.
Semalam, serasanya itu lah pengalaman yang agak kurang enak bagi saya. Betul-betul menguji kesabaran di bulan puasa. Hehehe.

Oleh sebab DH ajak shopping di Jusco Anggun Rawang, kami bertolak selepas pulang dari kerja untuk berbuka di luar saja. Tapi, kalau tanya pada saya, saya tak berapa gemar berbuka di luar memandangkan Aariz pun dah tak pandai nak duduk diam-diam kan. Hahaha.

Lepas kami berbuka puasa, DH pergi solat dulu. Kemudian barulah saya pula bersolat. Bergilir-gilir menjaga Aariz. Lebih kurang jam 7.50petang saya sampai di surau.

Memang ramai orang dalam surau. Daripada tempat letak kasut, tempat ambil wuduk dan ruang solat sangat-sangat 'pack'! Memang kalau berjalan tu, berlaga punggung jelah kekdahnye..Mujurlah saya bawa telekung sendiri, terus cari mana-mana jemaah yang dah nak habis solat di saf belakang. Kalau tunggu di saf depan, tak ada ruang pulak kan? (Boleh bayangkan?) Tunggu betul-betul di belakangnya. Dalam keadaan yang suntuk macam tu, mesti kena cepat-cepat ambil alih tempat bila jemaah dah selesai solat kan? Kalau tak, mesti orang lain dah sambar dulu. Hahaha. Dalam situasi ni, pendapat saya, tak sesuai nak duduk diam-diam kat ruang belakang menunggu mana-mana jemaah selesai solat ya. Sebab ada ramai lagi jemaah yang belum solat dan menanti ruang kosong. Jadinya, konsep di surau kecil dan kesuntukan waktu Maghrib ni ialah, you wait, you get! Boleh? Hehehe.

Saya menanti dengan penuh sabar akak sorang ni habis solat. Dia dah bagi telekung pada seorang adik di sebelah kirinya. Okay. Saya tunggu dia selesai wirid dan berdoa. ALLAHU AKBAR! Lebih kurang 10 minit saya tunggu akak ni habiskan wiridnya yang panjang. Okay. Sambung tunggu doanya yang panjang juga! Aduhai, dalam hati dah ada rasa tak enak. "Ape ke lama bebeno akak ni?" Memang betul, wirid dan doa yang panjang tu hak masing-masing kan? Tapi sila ingat, anda bukan berada di rumah ataupun di Masjid ketika itu. :( Sedangkan ada ramai lagi orang yang menunggu giliran untuk bersolat Maghrib! Solat Maghrib ya! Bukan Solat Isyak! Semua orang kejar masa takut-takut terlepas waktu Maghrib, udah jadi Qada' pulak. Bila akak tu dah selesai berdoa, dia duduk rileks dulu. Aduhai, nak tegur ke tidak ni? Bila dia berpaling dan bangun, langsung tak ada rasa bersalah! Oh myyyyyy! Dia bikin surau ni macam rumah dia. *Pengsan*

Tak salah nak wirid dan doa panjang lebar, serius tak salah! Tapi yang salahnya, janganlah disebabkan kita, orang lain terlewat untuk bersolat juga sedangkan masing-masing mengejar waktu Maghrib yang dah nak habis. Sila jangan pentingkan diri sendiri. Boleh dipendekkan wirid dan doanya kan? Common sense please!






 

Nadia Bakar© - Perfume Original Branded Copyright © 2013