Misteri Ludahan Syaiton!

Isnin, 19 Ogos 2013

Assalamualaikum dan hai semua!

Banyak cerita nak ditaip tentang Hari Raya Aidilfitri tahun ni. Ada yang best dan ada yang kurang best. Hahaha. Salah satu yang kurang best ialah saya terkena ludahan syaitan! Ape ke hei nye kena ludah syaiton pulak ni? Hahaha. Kalau fikir logik, syaiton mana pulak terlepas waktu Ramadhan kan? Tapi itu lah antara nama yang orang melayu kita panggil. Ludahan Syaitooonnnn!! (Sengaja sebut over di situ.)

Ludahan syaiton ni atau nama lainnya gegata, kelopak garam, lapar garam, dalam Bahasa Inggerisnya Hives atau Urticaria ialah gatal-gatal pada kulit secara tiba-tiba yang membentuk bengkak kemerah-merahan dengan bentuk yang pelbagai saiz. Ini disebabkan oleh elergik atau sebab-sebab lain seperti alah pada makanan, habuk, ubat-ubatan, makanan laut atau terdedah kepada cahaya matahari. Adakalanya hampir mustahil jugak nak tahu apa punca terjadinya gegata ni. Mana tidaknya, tiba-tiba rasa gatal yang amat sangat di peha dan lengan. Bersungguh-sungguh garu, beberapa saat lepas tu naiklah merah-merah bercorak-corak bagai. Memang meremang bulu roma saya waktu tu tengok dah macam berbintat-bintat beso pulak kat kulit kan? Lagi beso dari bintat kena gigit nyamuk! Maunya tak panik kan? 

Sumber : Google
Tapi tahan hati, pujuk hati kata takpe kejap-kejap lagi baiklah ni.
Memang malam dah nampak bintat-bintat semakin berkurang dah. Lega Alhamdulillah.
Tapi, pukul 2.30pagi saya bangun, rasa panas badan dan gatal-gatal. Terus mandi. Bersiram lama-lama di bawah shower sambil berdoa semoga hilang rasa pedih, panas dan gatal-gatal tu.

Gegata ni berlarutan sampai lah hari nak balik kampung. Atas nasihat kawan-kawan yang pernah mengalami masalah macam ni, saya terus pergi Guardian beli Alovera Gel untuk kurangkan rasa panas dan gatal tu.
Saya beli cap PALMER'S itu. :)
Bila balik rumah baru saya mandi dengan oat (Oat Bath). Alhamdulillah Alo Vera Gel memang dapat bantu kurangkan rasa panas dan gatal. Bila rasa gatal merenyam je, saya terus sapu Alo Vera Gel sebab nak elakkan daripada tangan ni gatal nak menggaru-garu. Memang lah sedap menggarunya, tapi lepas tu, bertompok-tompok lah kulit! Saya sendiri tak perasan bila gegata ni hilang sebab tiba-tiba je dah hilang lepas mandi oat sekali hari tu. Bila dah jadi macam ni, kena lah makan VCO 4-5kali sehari untuk bantu tingkatkan sistem pertahanan badan. :) Alhamdulillah saya dah sembuh sepenuhnya. Tapi masih misteri lagi kejadian ni, tak tahu macam mana boleh dapat Ludahan Syaitoooonnn ni. Jenuh nak recall balik apa puncanya, apa-apa pun saya anggap ini dugaan ALLAH untuk saya syukuri nikmat sihat pemberianNYA. :)


Selamat Hari Raya AidilFitri! :)

Selasa, 6 Ogos 2013

Assalamualaikum dan hai semua!

Hari ni hari terakhir kerja! Wah! Muka ada senyumlah!
In shaa Allah esok, sesudah sahur, kami bertiga akan bergerak ke kampung halaman di Perak! :)
Semoga perjalanan kami dipermudahkan ALLAH. 
Hati ini super excited sebab nak balik jumpa Emak kan? :)
Cuma tak berapa best sebab ni tahun pertama dua adik perempuan saya beraya di rumah keluarga mertua masing-masing! Sadisnya!!

Okay you ollss!! 
Selamat menyambut Aidilfitri dengan yang tersayang ya.
Berhati-hati di jalan raya. Berhati-hati ketika beraya. Kalau ada rukun tetangga atau jiran yang bukan islam di kejiranan anda, berpesan-pesanlah kepada mereka untuk sama-sama ambil tahu tentang rumah kita kan? Sebab, bukan tak pernah jadi kes jiran tak kenal satu sama lain punya hal, habis barang-barang jiran dirompak dengan selambanya oleh perompak. Konon-kononnya pindah rumah di malam hari. Tak ke haru gitu? Oh ya! Boleh inform pada polis jugak kan? Buat masa ni, kami hanya inform pada ahli rukun tetangga. Alhamdulillah kami mempunyai ahli-ahli rukun tetangga yang sangat baik dan prihatin.

Selamat bercuti dan jaga kesihatan baik-baik ya! Waktu raya ni lah mudah nak jatuh sakit dek kerana makan macam-macam, kurang rehat, kurang tidur kan? Minum air masak banyak-banyak ya! Okay. Take care semua! :)


Bukan Tak Boleh Panjang-Panjang...

Assalamualaikum dan hai semua!

Korang mesti pernah solat di  mana-mana surau shopping mall kan? Macam mana pengalaman korang?
Saya seboleh-bolehnya pilih untuk bersolat di rumah sebelum keluar bershopping sebab saya memang kurang gemar untuk bersolat di surau shopping mall. Lebih-lebih lagi waktu Maghrib sebab masanya pendek kan? Tapi kalau tak ada pilihan lain, terpaksa juga lah kan.
Semalam, serasanya itu lah pengalaman yang agak kurang enak bagi saya. Betul-betul menguji kesabaran di bulan puasa. Hehehe.

Oleh sebab DH ajak shopping di Jusco Anggun Rawang, kami bertolak selepas pulang dari kerja untuk berbuka di luar saja. Tapi, kalau tanya pada saya, saya tak berapa gemar berbuka di luar memandangkan Aariz pun dah tak pandai nak duduk diam-diam kan. Hahaha.

Lepas kami berbuka puasa, DH pergi solat dulu. Kemudian barulah saya pula bersolat. Bergilir-gilir menjaga Aariz. Lebih kurang jam 7.50petang saya sampai di surau.

Memang ramai orang dalam surau. Daripada tempat letak kasut, tempat ambil wuduk dan ruang solat sangat-sangat 'pack'! Memang kalau berjalan tu, berlaga punggung jelah kekdahnye..Mujurlah saya bawa telekung sendiri, terus cari mana-mana jemaah yang dah nak habis solat di saf belakang. Kalau tunggu di saf depan, tak ada ruang pulak kan? (Boleh bayangkan?) Tunggu betul-betul di belakangnya. Dalam keadaan yang suntuk macam tu, mesti kena cepat-cepat ambil alih tempat bila jemaah dah selesai solat kan? Kalau tak, mesti orang lain dah sambar dulu. Hahaha. Dalam situasi ni, pendapat saya, tak sesuai nak duduk diam-diam kat ruang belakang menunggu mana-mana jemaah selesai solat ya. Sebab ada ramai lagi jemaah yang belum solat dan menanti ruang kosong. Jadinya, konsep di surau kecil dan kesuntukan waktu Maghrib ni ialah, you wait, you get! Boleh? Hehehe.

Saya menanti dengan penuh sabar akak sorang ni habis solat. Dia dah bagi telekung pada seorang adik di sebelah kirinya. Okay. Saya tunggu dia selesai wirid dan berdoa. ALLAHU AKBAR! Lebih kurang 10 minit saya tunggu akak ni habiskan wiridnya yang panjang. Okay. Sambung tunggu doanya yang panjang juga! Aduhai, dalam hati dah ada rasa tak enak. "Ape ke lama bebeno akak ni?" Memang betul, wirid dan doa yang panjang tu hak masing-masing kan? Tapi sila ingat, anda bukan berada di rumah ataupun di Masjid ketika itu. :( Sedangkan ada ramai lagi orang yang menunggu giliran untuk bersolat Maghrib! Solat Maghrib ya! Bukan Solat Isyak! Semua orang kejar masa takut-takut terlepas waktu Maghrib, udah jadi Qada' pulak. Bila akak tu dah selesai berdoa, dia duduk rileks dulu. Aduhai, nak tegur ke tidak ni? Bila dia berpaling dan bangun, langsung tak ada rasa bersalah! Oh myyyyyy! Dia bikin surau ni macam rumah dia. *Pengsan*

Tak salah nak wirid dan doa panjang lebar, serius tak salah! Tapi yang salahnya, janganlah disebabkan kita, orang lain terlewat untuk bersolat juga sedangkan masing-masing mengejar waktu Maghrib yang dah nak habis. Sila jangan pentingkan diri sendiri. Boleh dipendekkan wirid dan doanya kan? Common sense please!






Jumaat Terakhir...

Jumaat, 2 Ogos 2013



Ada getar di hati
Ada resah di jiwa
Ada pilu yang bersulam sama
Ada ketika airmata turut merasa debarnya dada
Berkocaknya jiwa

Ini Jumaat terakhir
Jumaat kali yang terakhir di bulan yang dimuliakan
Jumaat yang bakal hilang untuk selama-lamanya
Jumaat yang bakal pergi bersama detik waktunya
Jumaat penghulu segala hari yang benar-benar akan pergi
Jauh takkan kembali 

Pagi ini, ada yang pergi
Pagi jumaat ini ada yang dijemput Ilahi
Diambil kembali tanpa terlepas atau tercepat barang sesaat
Diambil kembali dalam bulan yang penuh berkat
Diambil kembali jauh dari azab
Beruntunglah mereka!
Syukur Alhamdulillah...
Pergi selama-lamanya dalam Husnul Khotimah..

Kalian pergi bertemu Ilahi
Dengan cara yang paling indah
Bertemu Yang Maha Hebat
Maha Pencipta, Maha Penyayang

Doaku
Semoga aku juga diambil dengan cara yang paling indah
Pengakhiranku dengan Husnul Khotimah
Tapi Allah...
Izinkan aku melengkapi semua tanggungjawabku
Pada Emak, pada suami, pada anak, pada keluarga
Malah andai diizinkan oleh kekuasaanMu yang satu itu
Pada Islamku jua..

Rahmatmu terlalu luas
terlalu banyak, terlalu bernilai
Segalanya terlalu, kerana Kau pernah berkata
Tiada yang sia-sia dalam setiap penciptaanMU
Kau Maha Bijaksana
Mana mungkin ada kurang dalam setiap kejadian yang kau ciptakan
Kerana kau Maha Hebat lagi Maha Agung

Semoga Ramadhan nanti akan dapat aku gapai lagi
Kerana Ramadhan kali ini, masih terlalu banyak cacatnya
Harapanku, agar aku masih mampu sampai ke Ramadhan itu.
Benar hatiku sedih! Terlalu sedih...
Kau akan pergi kurang lebih 96jam dari sekarang
Sedangkan serasanya baru semalam aku mulai Ramadhan ini

Semoga aku diberikan kesempatan bertemu Ramadhan lagi.







Dedor-dedor...

Khamis, 1 Ogos 2013

Assalamualaikum dan hai semua!

Second entry untuk hari ini. Gila kan? Hahaha. Tiba-tiba terasa nak menaip je kat blog hari ni. Pasai apa pun tak tau aih!

Sebenarnya entry ni nak publish Ahad lepas, tapi macam biasalah kan, emak kesibukan tahap melampau bila hujung-hujung minggu sekarang. Tak macam waktu single mingle dulu. Tak macam waktu berdua je dengan DH dulu-dulu kala ye dok? Life change omputeh kata.

Sabtu lepas, tanggal 27 Julai 2013, badan Aariz dedor-dedor sikit pagi tu.
Dedor-dedor? Amende tu yong? Hehehe..
Orang Perak panggil dedor (dedar) ni memaksudkan panas suam-suam badan..

Sekali Google terjumpa ini! Tu lah maksud dedar ye kawan-kawan. Hehehe. Setelah diPerakkan perkataan dedar itu, maka terhasillah dedor. :) Okay mudah sikit nak bercerita lepas ni kalau dah faham maksudnya ya.
Tunggu apa lagi, pi LIKE cepat Mykamus Professional Edition.

I baru LIKE! Hahaha

Bangun pagi Sabtu tu badan Aariz dah dedor-dedor.
Saya terus tanggalkan baju dan seluar Aariz. Tinggal pampers je. Ambil ACV (Apple Cider Vinegar) atau dalam Bahasa Melayunya ialah Cuka Epal kat dapur.
Tuang satu penutup ACV tu dalam bekas, lepas tu campur dengan air. Wah! Serius semerbak masam-masam pedor baunya! (Orang Perak kata!) Untuk pengetahuan, ACV, cuka kurma, cuka putih dan asam jawa, air hirisan lemon adalah bahan-bahan yang mampu mengurangkan suhu badan yang tinggi ya. Sifat keasidan bahan-bahan ini mampu menarik haba daripada kulit atau daripada kepala bersurai ke seluruh badan dan haba yang bergerak itu dapat menjadi salah satu alat aktif melawan jangkitan.

Okay. Ambil sepasang stoking, rendam sekejap dalam bekas ACV tadi. Lepas tu sarungkan ke kaki Aariz. Mujurlah Aariz aktif dan mahu menyusu dengan kerapnya! :) Tu lah the power of breastfeeding!

Kenapa mesti pakai stoking basah ni? (Wet Socks - Teknik Hidroterapi)

Dr. Mehmet Oz, MD cakap, kaki kita mengandungi kepekatan kelenjar peluh yang lebih tinggi, jadi ini dapat membantu dalam pembebasan haba.

Banyak-banyak mainan, besen ni jugak yang Aariz nak main. Buat gendang!
Itu Mr.Snail. Ayah baru belikan untuk Aariz. Satu rumah Aariz kejar Mr.Snail ni! 
Akhirnya! Ini bukan Aariz masuk sendiri. Tapi emak dia yang masukkan dia dalam ni. Saja nak bagi dia merasa. Nampak kan muka Aariz cemane? Panik! Hehehe. 
Bila Aariz demam, automatiklah ibu dan ayahnya kena jadi pelawak sebab saya percaya bayi yang gembira akan mudah sembuh dari sebarang sakit. Macam kita jugak kan? Kok monyok je.. Bila nak sihatnya?

Satu lagi, bila Aariz demam macam ni, saya mesti tidur peluk Aariz. Buat masa ni, sebab Aariz pun kecil lagi kan, Aariz tidur atas dada ibu lah dulu :) In shaa Allah dia berhenti merengek. Tidur sambil dengar degupan jantung ibu. Serius seronok dengan 'moment' macam tu. Alhamdulillah dalam tengahari tu suhu badan Aariz dah kembali normal. :) Kalau dulu saya panik dan rasa nak nangis kalau Aariz demam, kini tidak lagi! :) Alhamdulillah. Ini semua saya dapat daripada kumpulan sokongan seperti Laman Kesihatan Ibu, Bayi dan Anak-anak di FB. Anda semua boleh la request untuk join. Serius tak rugi! Banyak ilmu parenting yang boleh dapat daripada mereka di Group ini! :) Paling penting, tiada penggunaan 'ubat-ubatan dan dadah' ya, semuanya berasaskan teknik natural semata-mata!

Oh lupa nak ucapkan Happy World Breastfeeding Week to all breastfeeding mommies!!! :)







Koyak!!

Assalamualaikum dan hai semua!

Balik kerja semalam, hati ada sikit 'tacing'...
Sebab sesuatu yang sangat dihargai telah terkoyak. Bukan nak merungut, tapi entah kenapa jadi 'tacing' pulak. Mungkin sebab 'sesuatu' tu dah berjasa selama kurang lebih 8 bulan gitu kan. Ada sentimental value di situ.

Selama 8 bulan lebih ni lah 'dia' sentiasa membantu saya dan Aariz.
Membantu menyejukkan dan memberikan ketahanan suhu sejuk pada sesuatu yang sangat bermakna iaitu susu ekspres (EBM) Aariz. Tanpa 'dia' mana mungkin saya dapat kekalkan suhu sejuk untuk susu ekspres saya tu kan? Syukur Alhamdulillah ALLAH bagi saya duit untuk membelinya. Syukur Alhamdulillah, ALLAH bagi peluang padanya untuk berjasa pada saya dan Aariz selama ini. Syukur Alhamdulillah, ALLAH ciptakan 'dia' untuk menyediakan susu ekspres yang baik untuk Aariz. Terima kasih ya ALLAH. Terima kasih ya ALLAH. Terima kasih ya ALLAH di atas nikmatmu ini.

Inilah si 'dia' yang sudah terkoyak petang semalam. Saya pun tak pasti macam mana boleh koyak sampai macam ni sekali. Ataupun sebab dah sampai masanya ye?


Nampaknya sampai di sini sajalah jodoh kita ye Ice Pack. Terima kasih di atas segala jasamu.
Balik kerja nanti kena pergi beli Ice Pack yang baru. Kot-kot boleh dapatkan cap Coleman ka.. :) Tahan lama sikit kan.


 

Nadia Bakar© - Perfume Original Branded Copyright © 2013