Pre-Loved Item?

Tuesday, 23 July 2013

Assalamualaikum dan hai semua!

Hari ni dah pun masuk hari ke 14 Ramadhan kan? Esok genap separuh Ramadhan. 
Sekejap je masa berlalu. Mesti semua dah ready dengan persiapan raya kan? 
Saya jugak yang belum siap apa-apa sangat pun. Mood Raya belum mai lagi ni. Hahaha.

Tengoklah! Orang pakat beli kasut raya, saya beli kasut sukan! Eh tidaklah nak guna kasut ni untuk bersukan, tapi untuk jenjalan je. Bila dah ada anak ni, jadi teringin nak pakai kasut sukan je bila keluar. Tak tahulah kenapa. Mungkin jugak sebab terpengaruh dengan DH kot. Tambahan pulak, ni pertama kali beli kasut pre-loved. Didatangkan khas dari Penang sana! Selalu ikut DH pergi kedai bundle, ni kira dah terjebak jugak kan? 

Pakai dengan baju kurung ok dak? Hahahaha.
Mula-mula tu saya tak faham juga, apa maksud pre-loved? Pra-percintaan kah? Hehehe. 
Apa beza pre-loved dengan bundle?

Bila Google (macam biasa lah kan.. Google kan ado!) Oh! pre-loved tu maksudnya setelah diterjemahkan ialah :
1. Barang Baru yang kita beli tapi tak pernah guna
2. Barang yang kita dah pakai untuk beberapa kali 
3. Hadiah yang kita dapat tapi kita tak pernah pun pakai.

Lazimnya orang jual barang pre-loved ni sebab nak jimatkan ruang simpanan di rumah, atau sebab diorang dah pun ada barang yang sama macam hadiah yang diorang terima. (Contoh paling simple : Dah ada seterika, tapi hadiah kahwin dapat seterika lagi). Ataupun sebab yang paling popular di kalangan wanita ialah disebabkan oleh pembelian yang tidak dirancang. Hahahaha. Bila dah beli, eh! dah berzaman pulak tak pernah guna langsung! Tak pun, bila dah beli baru perasan mungkin tak 'match' dengan baju ke, ataupun memang tiba-tiba tak berkenan gitu. Hehehe. Maka barang yang mereka nak jual tu termasuklah dalam kategori PRE-LOVED.

Kasut NIKE ni saya beli sebab memang sangat suka warna putih dan pink itu lah kan. Sebab kedua ialah kasut ni boleh bargain lagi daripada harga asal yang tuan empunya letakkan iaitu RM100. Saya tawar RM70, tambah dengan kos penghantaran RM5, jadi saya dah pun jimat RM25. 

Alhamdulillah kondisi kasut ni pun memang sangat puas hati berbaloi dengan harga dan kategori PRE-LOVED nya kan? Saiz pun muat! Saya pasti tuan empunya kasut sangat menjaga kasut ni sebab tuan empunya bagitau saya kasut ni kasut waktu dia tengah bercinta dengan suami dia dulu-dulu kala. Hehehe. Dia pakai pink, suami pakai merah. Hohohoho. Penuh sentimental value kan kan kan?

Oh ya! Kasut ni saya beli secara online di Group Let Go Barang 2nd Hand & PRELOVED ITEMS
Sebelum ni saya pernah beli 2 kemeja wanita, dan sepasang baju Overall baby di Group ini. :)
Bagi mereka yang nak menjual barang-barang pre-loved atau second hand di Group ni, boleh lah dapatkan ID ya. Pendapat peribadi saya, oleh sebab penjual menggunakan ID, jadi peratus untuk berlaku penipuan tu sangatlah tipis. Tapi apa-apa pun, amalkan konsep selidik dulu sebelum membeli! :)


 

Blog Nadia Bakar© Copyright © 2013