Marmet? Mar-Mey?

Khamis, 18 Julai 2013

Assalamualaikum dah hai semua!

How's your Thursday so far?
Pagi ni saya sangat-sangat gembira di samping teruja yang amat sangat!
Sebab saya berjaya 'marmet' untuk sessi pertama hari ini! Alhamdulillah syukur sangat-sangat!
Jadi dengan secepatnya saya rasa nak share pengalaman saya di blog pagi ni. Hehehe.

Anda tahu apa itu 'marmet technique'? Saya tahu tentang 'marmet' ni pun waktu dalam pantang. Tapi tak pernah lagi nak praktis dengan seriusnya sebab saya dah beli pam susu Avent Manual beberapa hari sebelum pergi serah diri untuk bersalin kat Hospital Selayang 11 September 2012 yang lepas. (Pergi serah diri sebab dah overdue seminggu. Hehehe)

Tapi pagi tadi nampak gambar hasil 'marmet' seorang rakan FB, automatik jadi teruja pulak nak cuba 'marmet'. Alhamdulillah atas bantuan rakan-rakan FB yang memang berpengalaman 'marmet', akhirnya saya berjaya juga 'marmet' dengan penuh yakin! Cewah!

Sebutnya bukan MARMET. Tapi MAR-MEY ya. Hehehe. Ini pun baru tahu bulan lepas cara sebutan yang betul lagi sahih!

Marmet ni adalah teknik pengeluaran susu menggunakan tangan semata-mata tanpa bantuan pam susu (perahan tangan). Mengikut apa yang saya baca, teknik 'marmet' ini jauh lebih baik untuk mengosongkan payudara berbanding menggunakan pam kerana sentuhan kulit ke kulit yang sememangnya mampu merangsang penghasilan susu yang lebih banyak berbanding pam yang diperbuat daripada plastik kan. Kita kenal badan kita sendiri dan kita tahu di mana bahagian (point) yang tepat untuk aliran khusus bagi mengeluarkan susu. Saya panggil ini kilang susu.

Hari ni, Alhamdulillah dengan izin ALLAH saya dapat pengalaman buat 'marmet' untuk sessi pertama dengan hasil 8oz, 4 kali LDR (Let Down Reflex). Menarik kan? Kalau guna pam, LDR hanya sekali saja, kalau dua kali tu pun sebab pam lama-lama. Tapi serius penat kalau pam lama-lama kan? Boleh mental down dibuatnya. Tapi dengan 'marmet', mampu LDR 3-4 kali. Best lah kan sebab setiap kali LDR, susu keluar memancut-mancut. Memang akan teruja sangat bila dengar bunyi susu memancut-mancut masuk botol. Cepat je botol dah cukup 4oz. (Saya memang bajet 4oz untuk setiap botol) Tanpa penggunaan apa-apa supplemen yang mahal-mahal ya. :) Saya makan macam biasa. No magic pill needed. :)


Anda nak cuba? Serius memang 'highly recommended' by me. Cubalah, anda pasti tidak kecewa. Apa yang penting sebelum 'marmet', yakinlah yang anda memang boleh lakukan. Itu saja. No secret recipe.

Boleh check it out kat youtube. Taip saja 'marmet technique' banyak tutorial nya.

Selamat memerah! Hehehe. :)

Updated : Sessi kedua pun dapat 8oz. Alhamdulillah dapat 16oz sepanjang waktu bekerja hari ni. Syukur syukur syukur pada ALLAH. Ini semua hasil marmet. Guna jari pun boleh. Hehehehe. Hebat ALLAH ciptakan kilang susu untuk setiap wanita.


 

Nadia Bakar© - Hidup Lebih Mudah Dengan EO Copyright © 2013