Chef Hanieliza Really Save Me!

Sabtu, 6 Julai 2013

Assalamualaikum dan hai semua!

Anda kenal siapa Chef Hanieliza? Sebenarnya saya pun tak kenal siapa Chef Hanieliza ni. Tapi terserempak dengan beliau di kedai buku Popular Sabtu lepas. Eh tidaklah! Terserempak dengan buku resepi beliau je. Terbaca nama buku pun dah menarik perhatian saya yang memang tak pandai masak ni. Muka depan pun menarik! Muka dalam lagi lah menarik sebab 100% semua mukasurat guna kertas licin (glossy) gitu. Gambar-gambar masakan yang tersangatlah menawan qolbu! Apa lagi, terus kugapai buku ini! Agak berat sebab saiz buku ni pun lebih kurang saiz buku teks Matematik gitu. Yelah kan, 365 resepi kot! Hehehe.

Tengoklah tagline bawah nama buku tu. Panduan Langkah Demi Langkah you! Memang menggoda jiwa untuk memilikinya memandangkan saya memang 'fail' bab-bab masak kan. Kebetulan pulak tengah sale! Harga asal RM39.90, ni dapat beli dengan diskaun RM11.10 siapa tak mau kan kan kan? Rugilah kalau tak mau beli. Hehehe.

Menawan kan?
Apa yang saya boleh katakan, buku ni memang sangat sesuai untuk newbie yang nak belajar masak memasak. Nak tahu apa yang best dengan buku ni?

1. Isi kandungan semua tajuk yang simple tapi menarik!
    Senangnya Memasak Ayam
    Senangnya Memasak Ikan
    Senangnya Memasak Daging
    Senangnya Memasak Kambing
    Senangnya Memasak Makanan Laut
    Senangnya Memasak Tauhu dan Telur
    Senangnya Memasak Kerabu dan Salad
    Senangnya Memasak Sayur
    Senangnya Memasak Sambal dan Sos
    Senangnya Memasak Nasi
    Senangnya Memasak Mi, Mihun dan Kuetiau
    Senangnya Memasak Daging
    Senangnya Memasak Makanan Barat
    Senangnya Memasak Kuih-muih Minum Petang
    Senangnya Memasak Kuih Kukus
    Senangnya Memasak Puding dan Dessert

2. Satu benda yang unik dan saya rasa memang bonus dalam buku ni, mukasurat 9-15 ada penerangan tentang perkakas memasak di dapur. - Kuali, kuali tidak lekat, pan goreng, lesung batu pun ada tau!

3. Mukasurat 16-23 tentang bahan-bahan dan fungsi serta kegunaan untuk memasak seperti Bawang merah, halia, lengkuas, buah keras, halba dan pelbagai lagi. Siap dengan petua sekali! Contohnya untuk dapatkan cili kering yang enak, mudah ditumbuk atau dikisar, kena potong kecil-kecil sebelum direndam atau direbus! Haaa ini memang selalu tengok Emak saya buat. Tapi tak tanya pulak kenapa mesti potong kecil-kecil kan? Tapi mak saya guna gunting. Hehehe.

Dua hari lepas, saya dah pun cuba masak Ayam Masak Halia (atas permintaan my Dear Husband) dengan jayanya! Cuma dari segi warna tu berlainan sebab saya termasukkan lebih sos tiram! Hehehe. Maka dengan ini, barulah saya tahu untuk memekatkan kuah, tepung jagung lah jawapannya! Baru lah masakan malam tu macam masakan kat kedai makan kan! Special air tangan sendiri. Hahahaha.



Ini imej daripada buku.

Ini imej hasil saya masak! Gelap warna kuahnya dan di atas permintaan DH, kena lah buat kuah lebih sikit. :)
Kalau diikutkan, memang dari zaman anak dara dulu saya memang tak pernah suka masak sebab saya rasa nanti-nanti jelah belajar masak, masak je, ape ade hal? Dan saya rasa memasak ni tak semestinya kerja perempuan kan? (Sekarang baru perasan ini alasan gila!) ditambah pulak dah terbiasa waktu belajar dulu beli je kan. Tapi, bila dah kahwin dan dah anak ni, memang kena masak. Mesti masak! Lagipun DH memang terlalu cerewet bab-bab makan. Walaupun DH akan makan saja apa yang saya masak, tapi kalau tak berapa sedap, mesti tak bertambah nasinya! Hehehe. So, pandai-pandailah saya cari bahan belajar untuk meningkatkan lagi ilmu masakan yang tak seberapa ni supaya lebih pelbagai menunya dan sedap! :)

Bagi mereka yang kebuntuan tak tahu nak masak apa atau tak tahu nak mulakan dengan apa, boleh lah dapatkan bahan belajar ini di kedai buku terdekat dengan anda. Dijamin! Pasti anda akan berpuas hati dan automatik akan kata dalam hati "Laaaa, macam ni je rupanya! Idok le susah benor yek?" Hehehehe.. Memang akan ada je yang bagi komen-komen kurang membina seperti "Hai! Masak ikut buku ke?" atau pun "Ko memang tak pandai masak langsung ke?" Nasihat saya, abaikan saja kondem-kondem yang tidak membina tu. Kena terima yang memang kita tak pandai masak, jadi inilah sebabnya kita gunakan kemudahan yang ada iaitu buku (boleh juga search di Internet kan? Tapi in case kalau tak ada line Internet, kan susah nak refer. Melainkan awak dah print molek-molek letak dalam satu fail khas. Hehehe.) Yang nak makan sedapnya kita. Yang nak membahagiakan perut suami, kita jugak kan! :) Lagipun serius memang best memasak ni, ditambah pulak dengan air tangan kita tu suami yang merasa.. Pahala dapat, aura kasih sayang pun dapat. Kan best tu? Memang tepatlah dialog Dynas dalam cerita pukul 7pm TV3 - Demi Dia..
"Dapurlah tempat wanita menyusun strategi untuk menawan hati suami." Lebih kurang camtulah ayatnya. :) So tunggu apa lagi? Jom susun strategi untuk sentiasa menawan hati suami! Hari-hari tawan! Hehehehe..


Sekarang baru saya kenal siapa Chef Hanieliza. :)
 

Nadia Bakar© - Perfume Original Branded Copyright © 2013