EDIT HTML Berubah Wajah!

Rabu, 10 April 2013

Klik pada gambar untuk lebih jelas ya!
Daripada malam semalam bersemangat waja saya nak edit blog. Tapi bile tekan EDIT HTML.... Tadaaaa!! Interface untuk edit html sudah berubah! Kalut sekejap mencari di mana nak edit ni? Hahaha! Tekan sana, tekan sini tanpa perasaan. Eh! Ni macam Notepad++!

Interface baru ni memang macam dalam Notepad ++. Teratur susunan dengan setiap nombor kat sebelah kiri tu. Siap ada pelbagai warna lagi! Hijau, biru, hitam dan merah untuk membezakan 'tag' dan 'text'.

Siap ada menu bar lagi! Ada pilihan untuk Save Template, Jump To Widget, Edit Template, Preview Template, Format Template, Revert Changes dan Revert Widget Templates to Default.

Setakat yang saya nampak ni, nak Preview Template dah terus boleh tengok di bawah tu. Takkan auto buka tab baru di browser. Untuk edit template macam kita dah biasa buat sebelum ni, kena klik pada tanda segitiga warna hitam, No.10 sebelah tag <b:skin> seperti gambarajah di bawah!

Klik pada gambar untuk lebih jelas ya!

Apa-apa pun, interface baru ni lebih kemas daripada sebelum ni yang hanya seperti notepad semata-mata. Tanpa ada perbezaan warna. Hehe.. Walaupun macam terkalut sikit nak belajar benda baru ni, mesti digagahi juga ya!

Jom belajar EDIT HTML guna interface baru!

2 ulasan:

  1. Balasan
    1. Cik Yaya :P Heee maklum la baru nak belajar2 edit blog sendiri.. huhu..

      Padam

Thanks For Your Comment!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Nadia Bakar© - Jurnal Ibu Anak Dua Copyright © 2013