3 Saat...

Selasa, 30 April 2013


Saya pernah terbaca dalam satu buku sewaktu tingkatan lima dulu bahawa 'Manusia hanya hidup di dalam 3 saat sahaja'. Pelik! Kenapa 3 saat pulak ya? Maksud ayat ni, sebenarnya nak menggambarkan bahawa nyawa kita terlalu singkat, sesingkat masa di antara 1 saat ke 1 saat yang seterusnya. Nyawa kita ni hanya 1 saat begitu saja Allah boleh ambil tanpa kita sedar dan tanpa kita sempat prepare apa-apa pun. 
Satu saat telah berlalu. Satu saat lagi kita berada di dalamnya dan satu saat yang ketiga belum tentu lagi menjadi milik kita. Betul juga kan? 

Pagi ini saya dikejutkan dengan SMS : Ayah teman sekerja saya meninggal dunia pada pukul 5 pagi tadi. Tak semena-mena airmata saya mengalir. Waktu tu jam sudah pukul 6.20pagi. Bermakna, sudah 1jam 20minit nyawa arwah ayah teman saya itu diambil oleh Allah. Saya jadi sentap! 
Ketika pukul 5pagi, saya sedang pam susu untuk tambah stock EBM Aariz sambil 'check' semua PM daripada customer. Ligat otak saya berfikir : Daripada apa yang saya pernah baca, selama 100 hari sebelum nyawa diambil, malaikat maut sudah ikut ke mana saja kita pergi kan? Dalam tempoh itu juga sudah nampak tanda-tanda kita akan pergi selama-lamanya kan? Saya pandang wajah suami dan anak yang sedang lena. Sayu sangat-sangat. Terus mengenangkan, andai saya yang pergi dulu, bagaimanalah keadaan suami dan Aariz nanti. 

Tak kurang juga otak ini ligat mengenangkan Abah dan Emak yang semakin tua menongkah usia senja. Bagaimanalah agaknya bila sampai masa mereka kelak? Adakah saya dan adik-adik sudah bersedia menerima takdir Allah? Terlintas juga setiap kesalahan terhadap Abah dan Emak sewaktu saya bersama mereka dari kecil hingga dewasa. Sebelum saya dinikahi, sebelum saya menjadi seorang isteri. Sekarang, saya memegang pangkat sama seperti mereka ; Menjadi Ibu & Ayah kepada seorang anak! Memang saya menangis semenangis-nangisnya! Mengenangkan setiap pengorbanan mereka, sumpah sampai bila-bila pun saya tak boleh balas hatta dengan wang yang berbillion, trillion sekali pun! Abah dan Emak terlalu ikhlas dalam membesarkan kami tujuh beradik! 

Apa jenis kesusahan yang kami tak rasa? Makanan tak sesedap keluarga lain. Pakaian tak secantik keluarga lain. Kereta pun Abah tak mampu nak beli semata-mata untuk membesarkan kami! Asalkan ada makanan untuk kami, asalkan ada pakaian untuk kami, asalkan cukup kelengkapan sekolah untuk kami, semua tu sudah lebih daripada cukup. Sebab itu lah kami semua tidak pernah merungut jika tak dapat makan makanan yang sedap kerana bagi kami apa yang dimasak oleh Emak, itulah makanan. Kami tak tahu apa itu maksud makanan yang sedap! Pada waktu kecil, makanan yang paling sedap yang pernah saya rasa ialah SATE!

Credit : http://www.sataymalaysia.com/
Itu pun dapat beli murah sikit sebab Emak kerja dengan Makcik Zai yang jual sate. Dapatlah kami adik beradik merasa sedapnya sate! Selain daripada hanya mengenal nasi, ikan goreng dan telur goreng. :) Sebab tu lah sampai sekarang, setiap minggu saya akan beli sate di pasar malam berhampiran. Suami pun hairan. Setiap minggu saya akan beli sate. Dapat makan sate untuk makan malam pun dah cukup untuk saya. Sebenarnya saya rindukan saat kecil dulu. Saya rindukan keluarga saya yang dulu, sebab sekarang Abah dan Emak dah tak bersama lagi sejak mereka bercerai pada 9 Ogos 2008, 5 tahun dulu. Walaupun mereka tidak lagi bersama, tapi Emak tetap Emak kami. Abah tetap Abah kami. Merekalah satu-satunya Abah dan Emak kami yang menjaga, mendidik dan berkorban segala-galanya untuk kami! Tiada doa lain yang saya harapkan  hanya doa supaya kami dapat bersama di Jannah kelak. Semua kenangan itu, semua kesusahan itu, semua pengorbanan itu betul-betul membuat hati saya runtun subuh tadi. 

"Jika seorang ibu meninggal dunia, maka hilanglah salah satu keberkatan hidup seorang anak iaitu DOA SEORANG IBU." Terngiang-ngiang ayat ini di dalam minda saya. Serius sentap sangat!

Bila bercakap soal kematian, sudah betul-betul bersediakah kita? Sudah cukupkah amalan kita atau masih lagi cacat di sana sini. Sudah maaf memaafkan kah kita sesama manusia? Sudah selesaikah segala hutang piutang kita? Bila buat kira-kira balik...

"Oh.. Masih banyak lagi yang tak cukup untuk aku betul-betul pasrah sebelum meninggalkan dunia ini.."




6 ulasan:

  1. Klo post aariz td bikin tacing, post ni bikin wa leleh!! Huwaaaaaaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. I pun leleh waktu taip entry ni..

      Padam
  2. teringat plak ttibe pasal sate...adeh....:D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaha. Teringat ape tu bang? Lalalala..

      Padam
    2. alaa..nape tak ubah lagi ruangan komen ni..huhu..btw check balik le theme ni..post pertama takleh nak view comment,kena view dari feed kat sidebar ni..

      ubah le..pakai intensedebate pun ok..huhu..maleh la nak pakai gugel profile je..at least leh la tinggalkan link..hihihi..

      p/s:teringat le..masa nak cari sate dulu..abis satu ipoh gi cari..Sate punya psal..:D

      Padam
    3. Huhuhu..

      Thanks for your advice bang. Nanti dik usahakan lagi. :) hikhik!

      Padam

Thanks For Your Comment!

 

Nadia Bakar© - Hidup Lebih Mudah Dengan EO Copyright © 2013