Belajar Edit Blog

Rabu, 20 Mac 2013

Assalamualaikum dah hai semua!

Ish! Ish! Ish! Sikit-sikit dah nampak sawang di blog saya ni. Dah agak lama tidak update blog kerana sibuk dengan kerja dan sibuk dengan aktiviti bisnes di Facebook.Kepada yang berminat untuk membeli handbag murah dan cantik, boleh la membeli dengan saya ya. (Ececece promote sikit!) Like page Oh! My Bags untuk dapatkan FREE POSTAGE! (Like jangan tak Like! Hehehe)

Dalam pada saya sibuk meniaga dan bekerja, hari-hari juga kepala ni fikir untuk revamp template blog picisan saya ni. Kiranya buat make over blog lah ni walaupun tidaklah hebat bab-bab coding dan design kan? Hehehe. Guna Adobe Photoshop pun masih terkial-kial. Terkedek-kedek mencari tutorial seantero Google.Com! Atas nasihat beberapa sahabat yang baik dan otai dalam bab-bab design blog ni, saya rasa teringin nak menggunakan template Minima dan al-hasil, dapatlah mengubah sikit paras rupa blog saya. Takde buat testing kat blog lain, terus je bantai buat kat blog ni. Hahaha!

Betul kata Sha The WhiteyMommy, design blog bukanlah semudah yang disangkakan dan memang patut pun mereka yang mengupah designer untuk design blog kena sabar menunggu blog disiapkan. Kalau nak blog yang marvelous lagi lah kena steady menunggu hasilnya sebab memang boleh bikin pecah kepala nak memerah idea di samping 'bergaduh' dengan coding! Try and error and adjust! :)

Dah lama tak update blog. Banyak cerita yang nak ditaip di dalam ni sebenarnya. Tapi saya simpan dulu dalam draft. Ikut turutan untuk di publish kan. Hahaha. Ini semua gara-gara belum siap edit template blog. Rasa macam tak lengkap pulak blog tak serupa blog. Konon-konon nak sesuatu yang comel (Nak yang comel saje!) untuk design blog baru best nak publish entry. Boleh? Takpe, kalau orang rasa saya ni poyo. Tak kisah. Memang saya poyo. Hehehe. Soon nak publish tentang anak saudara pertama, tentang kejakunan  di KLCC, tentang sahabat baik dan macam-macam lagi lah! Semuanya semata-mata berdasarkan kisah benar daripada pengalaman saya sendiri. Tiada kena mengena dengan orang lain ya.

Okay. Cukup dulu buat sementara waktu. Saya nak pergi ambil Aariz di rumah pengasuh. Rindu sangat pada Aariz sepanjang waktu bekerja tadi.

P/S: Jom layan adik beradik comel ini nyanyi Oppa Gangnam Style! Sangat comel!

Header Doodle Yang Comel!

Jumaat, 1 Mac 2013

Assalamualaikum dah hai semua!

Daripada hari Isnin sampai Jumaat ni, tersangatlah sibuk! Daripada hari Isnin lagi nak post entry ni. Tapi kena dahulukan kerja-kerja yang banyak tu dulu. Hehe..Tak baik tangguh-tangguh kerja kan? Lagipun memang syarikat bayar gaji untuk buat kerja-kerja yang banyak tu. Jadi, sila jangan merungut! :) No no no..

Okay back to cerita sebenar yang nak diceritakan dalam entry kali ni.. Berkenaan Header Blog!
Entry ni kiranya special untuk Kak Safiena yang sangat baik hati! Mudah bekerjasama dengan beliau tau!

Al-kisah, waktu lepas beli domain, saya teringin sesuatu yang comel untuk konsep blog picisan yang tidaklah seberapa ini. Hehehe.. Godek-godek google. Singgah menyinggah blog-blog lain, akhirnya macam terjatuh cinta pulak dengan DOODLE! Tapi maklum la, tak pandai bab-bab melukis doodle ni. Last saya melukis pun waktu tingkatan satu dulu. Itupun sempat belajar lukis kepala je dengan kawan. Hahaha. Jadi saya pun dengan bersemangatnya terus PM kak Safiena di Facebook. Hasilnya? Lihatlah Header ku di atas itu. Comel kan? :)

Kenapa saya boleh jatuh cinta dengan doodle moodle ni? Sebab doodle adalah sesuatu yang comel! Tak percaya sila tengok gambar-gambar di bawah ni. :) Ini contoh doodle FREEBIES yang saya ambil dari blog kak Safiena yang beliau kasi FREE kepada semua. Baikkan beliau?
Amacam? Comel kan? Cute kan? Sweet kan? Nampak je macam simple doodle-doodle ni, tapi sangat memerlukan daya kreativiti, imaginasi dan kemahiran untuk melukisnya dan yang paling penting ada trademark sendiri! Bukan ciplak orang lain punya haaa.. Yang pastinya, nak hebat sebegini, kenalah praktis hari-hari kan?

Sebenarnya, daripada proses blogwalking saya, ramai lagi pelukis doodle (doodler) yang tak kurang juga hebatnya macam Kak Dysha, Kak Cci, Apit - Ini antara doodler favorite saya lah :) Doodle-doodle mereka sangat comel tau! Boleh tempah kalau mahu. Nak belajar pasal blog pun boleh terjah blog diorang sebab ada menyediakan tutorial blog. Hehehe.

Cukup setakat ni dulu. Sekadar nak lepaskan gian nak menaip...

Jom layan video ni dulu!



P/S : Nak comelkan blog? Jom KLIK SINI.







 

Nadia Bakar© - Perfume Original Branded Copyright © 2013