Redirect Domain Godaddy Kepada Blogspot

Ahad, 24 Februari 2013
















Assalamualaikum dan hai semua!

Akhirnya blog picisan saya ni menggunakan domain .COM juga! Hehehe..
Pada asalnya saja nak mencuba, tapi oleh sebab nadiabakar.com masih 'available', secara automatik saya terus beli! Sebab apa? Sebab murah sangat dan sebab kena racun dengan abang angkat saya - Encik Fairiz yang sangat baik hati bagi pendapat dan tunjuk ajar.

Anda semua beli domain di mana ya? Saya beli di Godaddy dengan kupon diskaun yang murah. Hanya USD4.17 (lebih kurang RM13) Murah kan? Ada banyak kupon diskaun untuk beli domain atau 'renew' hosting Godaddy di Internet. Search saja di Google, memang dijamin banyak pilihan! :) Di Facebook pun ada page Godaddy Promo Code yang menyediakan kupon-kupon terkini untuk semua. Boleh la LIKE kalau mahu ya.

Hari ni saya nak kongsi cara untuk 'redirect' domain daripada Godaddy ke Blogger sebab saya dapati tak banyak Tutorial yang 'latest' tentang cara untuk 'redirect' domain Godaddy ke Blogger di Internet dalam bahasa Melayu. Saya pun hanya menggunakan teknik 'Try and Error' pada asalnya. Huhuhu.

Memang panjang sikit jalannya, tapi percayalah, tak susah sangat sebenarnya. Cuma perlu betul-betul fokus pada setiap step yang kita buat. Takpe, kalau salah step, boleh patah balik. Hehehe...

Okay dah sedia? Jom kita! :)

LOGIN Account Godaddy anda. Pada DOMAINS, klik Launch.


Masukkan 2 CNAME.
Host www Points to ghs.google.com
Host VM2V55UPWXUY, Points to gv-HSTGNPSL6VWIFMZTRIRWYS3LHLHPYMK2VDWOOYN56MPTALIXWARA.domainverify.googlehosted.com

Masukkan empat Google IP yang berbeza seperti di atas :
216.239.32.21
216.239.34.21
216.239.36.21
216.239.38.21
P/S : Host gunakan @ saja tidak menjadi masalah.


Klik pada tab Domains.
Tick pada kotak sebelah nama domain anda.
Klik Forward dan pilih Forward Domain.
Masukkan URL nama domain blog anda.
Tick pada Forward Only.



Sekarang buka Blogger.com



Klik pada Switch to advanced settings.
Taip URL yang penuh beserta www di depan ya :)
Bahagian Use a missing files host biarkan saja No.
Siap!

Tak susah pun kan? Selamat menggunakan nama domain baru!

























2 ulasan:

Thanks For Your Comment!

 

Nadia Bakar© - Hidup Lebih Mudah Dengan EO Copyright © 2013