Kenapa Babywearing Itu Best?

Sabtu, 23 Februari 2013



"Credit Picture to : Kak Shida dan Kak Jessie."

Babywearing? Apa itu babywearing?
Babywearing dalam bahasa melayunya ialah Menggendong.
Di Malaysia sekarang makin ramai yang dah sedar tentang kebaikan dan kelebihan menggendong ni.
Menggendong memang pengalaman yang best sangat especially untuk saya yang baru lagi terjebak dalam arena babywearing ni. Sekali cuba, terus addicted! Sebab, terdapat pelbagai jenis carrier dan pelbagai jenis corak dan warna pulak tu! Memang rambang mata dibuatnya! :)

Jenis-jenis carrier : Ring Sling, Pouch, Wrap, Mei Tai, Soft Structured Carrier.

Kalau nak tahu lebih lanjut lagi pasal babywearing ni, boleh teruskan pembacaan anda ke link-link di bawah ni ya. Mesti kena rajin membaca tau. Terdapat pelbagai jenis terms yang digunakan dalam babywearing seperti bc, bcc, bwcc, fcc dan lain-lain lagi. Saya pun belum khatam sepenuhnya lagi tentang babywearing ni. Hehe..

Forum Babywearer Malaysia - Register dulu untuk join ya.
FB Group Babywearer Malaysia - Boleh request untuk join.
Best join group Malaysian Babywearer ni sebab ada gath penggendong-penggendong seantero Malaysia lagi. Boleh belajar daripada otai-otai tau! Ape lagi? Cer join group tu. :)

Jenis carrier yang saya gunakan setakat ini ialah jenis Ring Sling yang boleh didapati di Mama Patch secara online tau! Memang mudah bershopping kan?


Ring Sling (Black Stockholm)
Jenis : Ring Sling
Warna : Hitam
Jenis Ring : Aluminium (Silver)
Material : Cotton
Jenis macam ni ada poket. Memang saya suka sangat sebab boleh simpan wallet, kunci, puting anak, towel kecik. :)

 Nak tau tak kenapa menggendong ni best?

Saya tak pandai dukung anak. Ini kelemahan saya. Tangan saya akan cepat lenguh dan silap-silap anak saya menggelungsur daripada dukungan saya. Lagipun saya agak takut nak mendukung anak kalau berada di luar rumah especially waktu nak turun tangga sebabnya saya mesti nak tengok kaki saya mencecah tangga. Lebih-lebih lagi waktu mendukung anak. Hati ni bimbang sangat boleh jatuh. Pelik kan? Tapi itulah kelemahan saya yang menyebabkan saya pilih untuk menggendong.

Selesa sangat bila menggendong especially untuk berjalan-jalan kat luar. Memang tak 100% handsfree, tapi setidak-tidaknya saya bebas bergerak ke sana sini jika dibandingkan dengan penggunaan stroller baby. Stroller yang saya ada agak kecil dan rendah sikit, jadi bila saya nak tolak, mesti kena bongkok sikit. Tak sampai setengah jam dah sakit belakang. Tambahan pula saya takut untuk menggunakan eskalator bila guna  stroller sebab pernah satu ketika suami saya gagal lepas dari eskalator dengan pantas bila dah sampai bawah. Sangat bahaya kan? Jawapan kepada masalah ini, saya gunakan ring sling! :)

Bila menggendong ni, anak saya lebih mudah tidur. Masuk ring sling, tak sampai 10minit mesti lelap! :) Mungkin sebab dia rasa macam kat dalam perut lagi dengan suhu suam-suam ibu dia ni kan? Hehehe... Dan untuk pengetahuan, saya gunakan ring sling ni kat rumah juga bila anak meragam kan. Yelah, kita sibuk nak buat kerja-kerja rumah. Dia sibuk meragam jugak! Hehehe...

Mudah untuk bershopping! Memang best sebab tak perlu fikirkan ruang untuk meletakkan stroller baby sebab saya boleh mencelah-celah je especially waktu ada sales kan? Anak saya ni kalau dah lama-lama dalam stroller, dia akan menangis. Jadi ring sling lah penyelamatnya! :)

Mudah untuk breastfeed sebab ring sling ni hujungnya panjang. Mudah untuk cover ketika sedang breastfeed di tempat awam. Bila nak breastfeed, saya akan baringkan anak saya dalam ring sling (cradle position). Ada juga penggendong yang berani breastfeed sambil berjalan tau! Caranya? Kena selalu praktis kat rumah sebelum mencuba di khalayak ramai ya! Hehehe...

Jadi, untuk para ibu bapa yang masih runsing soal nak dukung anak ketika berada di luar rumah, percayalah dengan menggendong anda akan lebih happy dan selesa! Baby kita pun akan happy juga sebab dia rasa selesa dan selamat berada sangat dekat dengan ibu atau ayahnya! Yang paling penting, "close to kiss!"

Untuk survey jenis-jenis carrier, boleh pegi kat website-website di bawah ni ya :

Slingmemama
Jumpsacbaby 
Mama Patch
Sushibee Simple Babywearing Store

Klik sini untuk dapatkan senarai Vendor di Malaysia.

INFO TAMBAHAN : Sebelum decide nak beli carrier ni, boleh juga pinjam dulu daripada MBW KL Library Stash.

Happy Babywearing semua!~



Credit poster to : Sis Hazirah Sabri

P/S : Sedang menonton Kak Shida di Selamat Pagi Malaysia TV1  dan Kak Syazrina di Wanita Hari Ini TV3.













 

Nadia Bakar© - Perfume Original Branded Copyright © 2013